Hartstikke mooi dat elektrische auto’s steeds meer mainstream worden, maar tegelijk is die ontwikkeling een uitdaging voor ons stroomnet. Dat stellen ze bij BMW. Dus besluit de Beierse autofabrikant op twee paarden te wedden. Naast elektrische auto’s die rijden op een accu (BEV’s) worden er nu ook elektrische auto’s met brandstofcel (FCEV’s) ontwikkeld. Met de BMW iX5 Hydrogen als eerste wapenfeit. En die auto kun je vanaf nu gewoon in het wild tegenkomen.

In het nog prille leven van de BMW iX5 is namelijk een nieuwe fase aangebroken. De auto, die rijdt op waterstof, gaat de openbare weg op. BMW heeft enkele tientallen exemplaren geproduceerd waarmee het merk nu praktijkervaring op wil gaan doen. Het gebruik van zo’n auto in het dagelijks leven levert namelijk behoorlijk wat nuttige informatie op.

Qua uiterlijk is de BMW iX5 Hydrogen heel normaal

De BMW iX5 Hydrogen is gebaseerd op de X5 die je kent. Het uiterlijk verraadt dan ook eigenlijk in niets dat je op pad bent met een waterstofauto. Vooruit, er staat op dit moment nog heel groot ‘Hydrogen’ op en wat blauwe accenten in onder meer de nieren geven ook wat hints, maar daar blijft het bij. Toch gebeurt er onderhuids heel wat interessants.

Onder de kap vind je geen verbrandingsmotor, maar een brandstofcel. Met die cel – die wordt gemaakt door Toyota – wordt door middel van waterstof en zuurstof elektriciteit opgewekt. Je bewaart je waterstof in twee tanks, eentje in lengterichting onder de tunnel, eentje dwars onder de achterbank. Samen huizen ze 6 kilo waterstof. De brandstofcel levert 170 pk. Een bescheiden batterij (die je kent uit de iX) achterin is goed voor 231 pk. Die twee samen drijven één elektromotor op de achteras aan, die als de batterij volledig is opgeladen 401 pk levert.

De waterstofauto van BMW is vlot

In de praktijk spreek je vooral de brandstofcel aan. De capaciteit van het accupakket in de auto is te klein om echt een rol van betekenis te spelen op langere afstanden. Die gebruik je vooral als je snel veel vermogen aanspreekt, bijvoorbeeld als je optrekt. En optrekken wil ie wel. In zes tellen sprint hij van 0 tot 100 km/u. En dat terwijl hij toch zo’n 2400 kilo weegt. Hou je je rechtervoet een beetje in bedwang, dan kun je tot 504 kilometer ver rijden.

En daar wordt het interessant. Want waar het voor batterij-elektrische auto’s voor even gedaan is met de rit als de accu leeg is, kun je brandstofcel-elektrische auto’s gewoon weer voltanken. Het duurt ongeveer een minuut om een kilo waterstof te tanken. Dus na iets meer dan vijf minuten heb jij weer je volle range van 504 kilometer te pakken. Grappig feitje: waterstof moet heel koud worden getankt. Als je klaar bent met tanken, kan het zijn dat er een flinterdun laagje ijscondens op het vulpistool zit.

Maar hoe rijdt zo’n BMW iX5 Hydrogen?

Hoe dat rijdt? Eigenlijk zoals je van een elektrische BMW van dit kaliber gewend bent. Stil, comfortabel, solide en met veel gevoel. En, we hebben het geprobeerd, BMW heeft over de acceleratie echt niet gelogen. Die is prettig rap en bovendien merk je dat het vermogen altijd paraat is. Ook niet vervelend. Kortom: hij rijdt als een product dat zo de showroom in kan. Maar zover is het nog niet.

BMW ziet met name toekomst voor brandstofcel-elektrische auto’s in segmenten met grotere auto’s en de transportsector. Kleinere auto’s hebben volgens de fabrikant meer aan een batterij-elektrische aandrijflijn. Daarnaast ziet de producent dat waterstof goed kan aansluiten bij het gebruikerspatroon van veel mensen. Je kunt immers gewoon tanken.

Mocht je zelf een BMW-met-brandstofcel willen bestellen, dan moet je nog even geduld hebben. De eerste waterstof-BMW wordt na 2025 op de markt gebracht.

Reacties

  • Carel heeft op 13 februari 2024 geschreven:

    We moeten het juist geweldig vinden, dat BMW de auto met Waterstof steeds verder gaat ontwikkelen. Gezien het milieu. Dit is zeer zeker aan te bevelen. Straks komt er nog groene waterstof, dan zijn we met z’n allen op de goede weg in plaats van dat produceren van de vele verontreinigende accu’s. Ga zo door BMW!!!! TOP

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)