Bugatti heeft vandaag iets bevestigd dat we stiekem al wisten: de opvolger van de Veyron gaat Chiron heten. En dit wist je nog niet: over iets meer dan drie maanden maakt ie al z'n debuut op de autosalon van Genève.

De lijst met kwaliteiten die Bugatti aan de Chiron hangt, is lang: volgens hen wordt het 'de krachtigste, snelste, meest luxueuze en meest exclusieve productie-supersportauto ter wereld'. Reken dus op minstens een pk'tje of 1.400, een topsnelheid van minimaal 430 km/u en een gewicht dat, gezien alle luxe, nog altijd vrij hoog zal zijn.

Meer dan 100 mensen hebben reeds een order geplaatst, allen geselecteerd door Bugatti zelf en opgewarmd op exclusieve preview-evenementen. Waar overigens nog niet in de auto gereden kon worden. Het merk legt op dit moment namelijk nog de laatste hand aan de ontwikkeling van de Chiron, een proces dat naar verluidt minutieuzer verloopt dan bij welke supercar dan ook.

De Veyron had een testprogramma dat zo intens was dat Bugatti, zoals algemeen bekend, op elk exemplaar een hoop geld moest inleveren. Hoe dit bij de Chiron zal gaan, laat zich raden – zeker gezien alle recente dieselgate-ophef bij VW en de daaruit resulterende kosten. Volgens president Wolfgang Dürheimer zet Bugatti in ieder geval alles op alles om 'het beste nog beter' te maken.

Je vraagt je vast af waar 'Chiron' vandaan komt. Wel, net als bij de Veyron is naam afkomstig van een coureur uit Bugatti's illustere verleden, om precies te zijn van Louis Chiron. Zie de foto's hierboven voor een paar zwart-wit-kiekjes van hem. Louis was Bugatti-coureur nummer één van eind jaren '20 tot begin jaren '30; hij won meerdere races en heuvelklimwedstrijden.

Leuk feitje voor aan de bar: Chiron is de enige persoon die in Monte Carlo werd geboren die ooit de beroemde lokale race, de Grand Prix van Monaco, wist te winnen. Hij is tevens de oudste coureur die ooit deelnam aan een F1-race: 25 jaar na zijn overwinning reed hij nog mee in Monaco, op 56-jarige leeftijd.

Aan Bugatti nu de taak om de Chiron net zo succesvol te maken als degene wiens naam hij draagt. Als z'n performance de lat daadwerkelijk weer hoger legt en de styling lijkt op die van de Vision GT conceptcar (de blauwe schoonheid hierboven), zou dat zomaar eens kunnen lukken.

Tot die tijd: geniet nog eens van James die de op dit moment nog snelste Bugatti, de Veyron Super Sport, naar z'n topsnelheid jaagt

Reacties

Meer van TopGear