Wie: Juan Pablo Montoya
Wat: NASCAR
Waar: Daytona
Wanneer: 27/02/2012

Een volledig met brandstof gevulde motor van een vliegtuig staat bovenaan op het lijstje Objecten waar je voor moet uitkijken op een circuit. Dat klinkt natuurljik onzinnig, maar de Nascar-coureurs moeten zich daar wel degelijk druk om maken. Bij deze racesport is men allergisch voor regen, en wordt een oude helikopterturbine op een pickup-truck gebonden om de baan droog te blazen. Dat is nu eenmaal de snelste manier om te werk te gaan. Helemaal als er iets op knalt, zodat er een enorme vuurbal ontstaat, die niet alleen het asfalt droogt maar ook meteen doet smelten.

Dit is wat Juan Pablo Montoya overkwam. In de 160ste ronde van de Daytona 500 was de gele vlag geheven terwijl de baan gedroogd werd. Montoya was al twee keer terug de pits in gegaan maar gaf via de radio nog steeds te kennen dat de auto vreemd aanvoelde.

Hij kwam de derde bocht uit met een vonkende Chevy. Vervolgens gleed de auto naar rechts, alsof er een veld bananenschillen voor lag. Hij was de controle kwijt en knalde op de truck met de turbine, die onmiddellijk vlam vatte. De tank van de turbine barstte, brandstof lekte over de helling. Een rivier van kerosine achtervolgd door de vlammen. De auto van Montoya stond ook in lichterlaaie en kwam tot stilstand op het grasveld in het midden van de baan. De onfortuinlijke Colombiaan klauterde eruit en voelde meteen zijn enkel. ‘Mijn voet doet pijn, maar het gaat wel’, zei hij na afloop. ‘Ik dacht niet na over de truck. Ik dacht, ik raak straks die turbine en dat zal niet fijn zijn. Vlak voordat ik ertegenop reed, dacht ik: dit ding gaat vlam vatten en niet zo’n beetje ook.’

Ondertussen kwam er een dappere marshall aanrennen, vlak naast de lekkende kerosine, om de geschrokken truckbestuurder te redden. Hij hielp hem uit de cabine en de reddingsdiensten brachten hem met een noodgang naar het ziekenhuis. Later bleek dat hij ongedeerd was. De baan werd gerepareerd en de race hervat. De regen bleef weg. 750 liter verdampte kerosine hield de wolken kennelijk op afstand.

 

Reacties