Wie: Mike Conway
Wat: IndyCar
Waar: Indy 500
Wanneer: 27 mei 2012
 
Voor we gaan vertellen hoe de Britse coureur Mike Conway tijdens de Indy 500 van dit jaar door de lucht vloog, spoelen we twee jaar terug naar dezelfde race in 2010. Met 499 van de 500 rondes achter de rug kwam Conway toen achter een sputterende Dallara terecht, die bijna zonder benzine zat. Door het plotselinge verschil in snelheid spinde Conway op z’n achterwiel en vloog door de lucht de omheining in. Bij dit ongeluk brak Conway zijn been en kreeg zijn ruggengraat een flinke oplawaai.
 
Als we dan weer vooruit spoelen naar de race van dit jaar, zien we een volledig herstelde Conway aan de start. Hij rijdt voor het A.J. Foyt-team en is in het eerste deel van de race zelfs een van de snelste coureurs. Tegen de tijd dat hij in ronde 77 naar de pit wordt geroepen, is hij opgeklommen van de 29ste naar de vierde plek.
 
Tot zover gaat alles goed. Op dat moment slaat het noodlot echter opnieuw toe. ‘Ik reed net iets te hard de pit in, en raakte een van de jongens’, vertelde Conway later. ‘Waarschijnlijk liep mijn voorvleugel daardoor schade op. Even later zag ik die namelijk de lucht in gaan. Ik remde wat af in bocht één, maar dat was niet voldoende. Ik kwam in een spin terecht.’
 
Net achter Conway was Will Power juist bezig om het gat tussen hem en de Brit te dichten. Toen de auto van Conway naar links zwabberde, ging Power naar rechts. Hierdoor kon hij nergens meer naar toe toen Conway terug de baan op schoot, richting Power, en de muur. De auto van Conway werd gesandwicht tussen het beton en Power, vloog de lucht in en landde een heel stuk verderop weer op aarde. Hélio Castroneves, de drievoudige Indy 500-winnaar, moest een fikse ruk aan zijn stuur geven om een losgeslagen wiel te ontwijken dat recht op hem af rolde. Power schoof ondertussen stuurloos het gras op.
 
Gelukkig kwamen beide coureurs, helemaal beurs maar verder ongedeerd, al snel uit hun auto tevoorschijn en kon de race verder. Terwijl Dario Franchitti voor de derde keer de overwinning op zijn naam schreef, zal Conway zich ongetwijfeld hebben afgevraagd hoe hij ooit deze Indy-vloek van zich kan afschudden. Misschien volgende keer een sjamaan meenemen in de auto?
 
Aantal punten voor de prestatie op een schaal van 10
7,2
 

 

Reacties