Na de originele Seven zo'n duizend jaar te hebben doorontwikkeld, vindt men het bij Caterham tijd voor iets totaal nieuws. In 2016 komen ze met een nieuwe tweezitter die momenteel in samenwerking met Renault wordt ontwikkeld volgens het beproefde principe – klein, licht, betrokken – met de toevoeging van zaken die je normaal gezien niet direct met een Caterham zou associëren. Zoals moderne technologie.

Deze AeroSeven is een stevige hint naar hoe zoiets er uit zou kunnen gaan zien. Hij staat op het bekende CSR-platform, heeft een geavanceerde wielophanging en een carrosserie die niet enkel bedoeld is om vettige onderdelen tegen de regen te beschermen. Er is namelijk downforce, in hoeveelheden die een oude Seven alleen kreeg te verwerken als iemand erop ging zitten.

Nog meer zaken van deze eeuw: tractiecontrole met launch control, ABS, een snelheidsbegrenzer (handig voor de McDrive), een scherm met info over druk en temperaturen, en een stuurtje waarop je via een knop de gasrespons kunt instellen. Saillant detail: deze staat standaard op 'race', wil je het rustiger aan doen dan zul je zelf 'road' moeten selecteren. Dit soort dingen stellen wij op prijs.

Wat betreft de motor is er nog niet veel nieuws te melden: het is de 240 pk sterke 2,0-liter Ford Duratec-motor die al jaren menig trackday-liefhebber doet grijnzen. Via een handgeschakelde zesbak gaan de krachten – uiteraard – naar de achterwielen. Vanuit stilstand zal 100 km/u binnen vier seconden op de klok staan, de top ligt rond de 240 km/u. Vergis je echter niet: zoals bij alle Caterhams zal ook hier ruimte zijn voor alternatieven. Bijvoorbeeld middels de vederlichte 660 cc driecilinder turbomotor waarvoor het merk onlangs bij Suzuki een krabbel zette.

Ondertussen is Caterham ook nog bezig om Renault te helpen om hun Alpine-merk nieuw leven in te blazen. De Fransen zijn gebaat bij hun kennis, terwijl de Britten met hulp van Renault kunnen uitgroeien van een gerespecteerd nichemerk tot een serieuze speler in de performance-wereld. Nieuwe auto's, een nieuwe manier van denken, grote plannen. Als deze AeroSeven een voorteken is, kunnen wij niet wachten.

Reacties