Met uitzondering van een paar motorrijders in Marokko zijn de meeste deelnemers van de vorige week afgelaste Dakar Rally inmiddels weer thuis. Wellicht kunnen ze stoppen met hun verdriet verdrinken, want Chili heeft zich kandidaat gesteld om een alternatieve rally te organiseren.

Binnenkort zullen het Chileense bureau voor Toerisme en het Ministerie van Sport een voorstel doen aan de Franse organisator van de Dakar Rally. Een woordvoerder stelt dat Chili ideaal zou zijn omdat er geen dreiging van terroristen is, en rijden in een gebied als de Atacama woestijn – de droogste plek op aarde – moet voor elke rallyrijder een uitdaging zijn.

Als die rally al plaatsvindt, dan is dat in ieder geval niet meer in 2008. Het lijkt er meer op dat de strijd om toekomstige edities is losgebarsten. De Franse organisator ASO heeft ook aanbiedingen van Australië, Rusland en China om daar een grote rally te laten plaatsvinden. Daarmee komt ‘Le Dakar’ wel heel erg op de tocht te staan. Uiteraard zal in de toekomst geen risico meer worden genomen dat er opnieuw een rally moet worden afgelast vanwege een terroristische dreiging. Een verhuizing ligt daarom voor de hand. Maar wat blijft er dan nog over van de naam? In Chili zou het de Valparaiso-Punta Arenas rally kunnen zijn. Klinkt niet slecht…

Reacties