Afgelopen zaterdag is de Schotse rallycoureur Colin McRae overleden aan de gevolgen van een helicoptercrash. De helicopter, die bestuurd werd door McRae, raakte zaterdagmiddag door nog onbekende oorzaak in de problemen en stortte vlakbij McRae’s huis neer. Aan boord waren verder McRae’s vijfjarige zoontje Johnny, een zesjarig vriendje van Johnny en een 37-jarige vriend van de familie.
 
Colin McRae was met name in de jaren ’90 een coureur om wie, vaak letterlijk, niemand heen kon. Hij reed onder meer voor de WK-teams van Subaru, Ford, Citroën en meest recent Skoda. In 1995 schreef bij in een Subaru het wereldkampioenschap op zijn naam. Daarnaast werd hij drie keer tweede, scoorde in totaal 25 overwinningen en stond bijzonder vaak op het podium.
 
En bijzonder vaak ernaast, wat te wijten was aan zijn volkomen eigen, spectaculaire, maar ook risicovolle rijstijl. Die agressieve stijl leverde hem bijzonder veel fans op, maar kostte hem een stevig aantal overwinningen. Zoals een commentator zei: ‘Als Colin in een auto stapte, was de kans dat hij zou winnen even groot als de kans dat hij ondersteboven in een greppel zou eindigen.’ Hij ging altijd net even verder dan de concurrentie, was keihard voor het materiaal en verlegde grenzen keer op keer. Renault F1-coureur Heikki Kovalainen herinnert zich: ‘De eerste keer dat ik hem zag was bij de 1000 Merenrally in 1995. Hij had net tot twee keer toe zijn Subaru over de kop laten slaan, maar toen ik hem als fan een handtekening vroeg, kreeg ik die gewoon.’ Hij was uitzonderlijk getalenteerd, kende geen enkele angst én was een van de ‘good guys’ – een zeldzame combinatie in de racerij. Colin McRae werd 39 jaar oud.

Reacties

Meer van TopGear