Er gaan genoeg dagen voorbij dat je geen 770 kilo stenen achter in je auto hebt liggen. Toch is het raadzaam om te weten wat de gevaren zijn van een zware lading. Deze oude Mercedes Vito rijdt met een pallet vol bloembakken met 50 km/u tegen een solide object aan. Het resultaat is zeer destructief. De slappe spanbandjes knappen direct en de volledige lading komt naar voren toe om de dummy te grazen te nemen. Ook als je de gewoonte hebt om los te gaan in de bouwmarkt en alles in je SUV of MPV mee terug te nemen, is het handig om deze crashtest met volgeladen bus even te bekijken. Zelfs een krat bier achterin een personenauto kan al een hoop schade aanrichten. Iets om bij stil te staan. Helaas is er geen vergelijkbare test met de nieuwste Vito. Nieuwere bedrijfsauto’s met een scheidingswand zijn ongetwijfeld wel iets veiliger dan eentje van tien of twintig jaar geleden.

Crashtest met volgeladen bus (770 kilo stenen)

Reacties

 • Ray heeft op 8 april 2020 geschreven:

  De test is eigenlijk onvolledig en suggestief.

  Zelf doe ik altijd(!) ten minste sowieso ook een spanband achter én aan de pallet om de voorwaartse kracht er uit te halen.
  Die spanband is in deze test niet op deze wijze aangebracht. Slechts in verticale positie lijken er te dunne spanbandjes te zijn geplaatst (op dit qua bevestiging binnenin onduidelijk filmpje), en dat feit doet niet veel tegen het verschuiven, ook of zelfs niet in bochten.

  Een situatie mbt voorwaartse krachten visualiseren is op zich goed maar het commentaar betreft iets mbt de spanbanden die falen en dat is incorrect.

  Reageer
 • YW heeft op 8 april 2020 geschreven:

  Niet echt realistisch. Geen tussenschot in de bus en de lading hoort altijd tegen het tussenschot te staan. Leuk voor de beelden dit maar niet relevant.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear