Het zijn moeilijke tijden voor beleidsmakers. Moet je elektrische auto’s uit een bepaald land wel of niet duurder maken? Moet je een nationalistisch automerk blijven pesten met nieuwe namen en het verwijderen van vlaggen? Hier in Nederland wordt er gekeken hoe we ondernemers met een dieselbus zover krijgen om in een elektrische variant te stappen. Ondanks een verbod voor dieselbussen in de stad en flink duurder worden. Daar moet de overheid weer wat tegenover stellen.

Een stimulans om uitstootloos te rijden met je bedrijfsauto – of om dat te blijven doen – is de vrijstellingsregeling voor zware emissievrije bestelbussen. Een waterstofbus mag dus ook. Normaal gesproken heb je niet genoeg aan een autorijbewijs (B-rijbewijs) om met een voertuig te rijden dat zwaarder is dan 3.500 kilo. Voor elektrische bestelbussen die dat gewicht overschrijden, heeft de Nederlandse overheid een uitzondering gemaakt. Het maximumgewicht is verschoven naar 4.250 kilo.

1 juli 2024 zou het einde van de regeling bereikt zijn, maar daar heeft het kabinet wat aan gedaan. De ‘gedoogsituatie’ wordt met een jaar verlengd. Had de regering dat niet gedaan, dan waren er zo’n 850 elektrische bussen waarvoor je ineens een C-rijbewijs moet hebben. Fijn voor ondernemers, maar niet alle zakenmensen mogen gebruik maken van de regel.

Wie profiteren van de nieuwe regeling?

Alleen ondernemers die een zware elektrische bestelbus hebben gekocht vóór 1 oktober 2023 vallen onder de regeling. Bedrijven die nu een nieuwe EV-bus kopen, kunnen pas in de loop van volgend jaar profiteren van de vrijstelling. Het kabinet wacht namelijk een nieuwe rijbewijsrichtlijn af die Europees wordt geregeld.

‘In Europees verband wordt op dit moment gewerkt aan een nieuwe rijbewijsrichtlijn. De nieuwe regels bieden mogelijk een oplossing voor huidige uitdagingen op het gebied van uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid. Omdat de uitkomst van het Europese wetgevingsproces nog onzeker is, wordt de huidige gedoogsituatie verlengd tot 1 juli 2025’, schrijft het kabinet.

Reacties

 • TNA heeft op 22 juni 2024 geschreven:

  Snel uit de EU en zelf bepalen wat we willen

  • Gaaaaap heeft op 22 juni 2024 geschreven:

   Blijf toch in Rusland irritante trol.

   Reageer
  Reageer
 • EC Dubost heeft op 21 juni 2024 geschreven:

  Allemaal weer gedoe en kosten om niks.

  • @EC Dubost heeft op 21 juni 2024 geschreven:

   Alweer een anti-overheid reactie. Zoals alles wat je post. Heb je niets beters te doen in je leven?

   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear