Begin vorig jaar schreven we het al nadat de Dakar-rally wegens terroristische dreiging werd afgelast: een volgende editie zou best eens in Zuid-Amerika verreden kunnen worden.

Dat lijkt nu te worden bevestigd. Omroep Brabant heeft een rondje langs een aantal deelnemers gemaakt, die beweren met de organisatie te hebben gesproken over een rit in Zuid-Amerika. De rally zou wel weer in Lissabon van start gaan, waarna het hele spul dus over de oceaan wordt verscheept om daar enkele weken later te worden vervolgd.

Het roept bij ons de vraag op waarom we met zijn allen toch zo hardnekkig blijven vasthouden aan dit soort evenementen. De Dakar-rally is een prachtig festijn, maar er kleven ook nadelen aan. Net zoals er aan alle andere vormen van gemotoriseerde sport nadelen kleven. We noemen er een paar: Formule I, Nascar, auto-cross, tractor-pulling, dragraces, powerboats, motorcross, speedway, GP, stuntvliegen, trialrijden, karten, racen met grasmaaiers en barkrukken, allemaal zaken die het leven leuk maken. Maar die alles bij elkaar ook behoorlijk energieverslindend en vervuilend zijn. Eigenlijk mogen we het niet eens denken, maar is het wel verstandig om dit allemaal maar te blijven doen?

Reacties