
Tegenwoordig bouwt Renault geen middenklasse-sedan meer, maar in de jaren ’90 en ’00 was de Laguna een populaire gezinsauto. De eerste generatie Laguna was een keurige Franse berline, maar met de tweede generatie nam Renault meer risico. De Laguna kreeg fraaie styling, kon besteld worden met bijzondere opties en was in veel opzichten zijn tijd vooruit. Nadeel: de betrouwbaarheid was met name in het begin een drama. Dat zette Renault recht met de ‘X51′.
Dat is de modelnaam voor de derde generatie Laguna. In de jaren ’00 was het nog vanzelfsprekend dat een automerk een middelgrote sedan en stationwagon in het gamma had. Maar Renault was behoorlijk geschrokken van de reacties. Helaas kwam de Laguna II uit in een tijd dat men het internet begon te gebruiken als communicatiemiddel en de Laguna II kwam niet er niet goed vanaf. Voor de ontwikkeling van de Laguna III trof Renault dus extra maatregelen.
Dit deed Renault aan de slechte reputatie
Zoals je wellicht weet, is Renault onderdeel van alliantie met Nissan. Dat Japanse merk had een uitstekende staat van dienst als het om betrouwbaarheid gaat. Desalniettemin moest Renault de auto zelf ontwikkelen. Ze konden niet simpelweg ‘Laguna’ op een Nissan Altima schrijven. De Franse fabrikant testte uitgebreid met de derde generatie Renault Laguna. Er werden 6 miljoen testkilometers afgelegd met in totaal 120 prototypes. De berline en Estate kwamen in 2007 op de markt, de fraaie coupé in 2008.

Het grote probleem met een briljante betrouwbaarheid is dat je er niets aan hebt bij de modelintroductie. De pers was niet echt enthousiast, de Laguna was minder uitgesproken dan zijn voorganger dus was de ontvangst nogal lafjes. Maar daar bleef het overigens niet bij. Renault paste de Laguna ook aan tijdens de looptijd van het model. Met de facelift werd het interieur fraaier, waren de rijeigenschappen beter en zag ie er beter uit. In 2013 volgde er nog een facelift.
De derde generatie Renault Laguna werd telkens minder populair (maar ook beter)
Naarmate de Laguna beter en beter werd, nam de interesse af. De naam Laguna was behoorlijk besmeurd. De leasemaatschappijen rekenden hoge leaseprijzen, met de reputatie van de oude Laguna in het achterhoofd. Onterecht, dus. Dus voor de leaserijder was een Laguna duurder om te rijden dan een Volkswagen Passat, die in die periode ironisch genoeg erg onbetrouwbaar was met de TSI-blokken, DSG-baken en sjoemeldiesels. Dus zelfs met een extreem goede auto kon Renault het tij niet keren.

De Laguna als occasion is een geweldige auto, ook in 2025. Qua betrouwbaarheid is er nog altijd weinig mis mee. Dat is best zeldzaam voor een auto uit deze periode. Ja, het is een wat oubollig model, maar als blauwe Estate in GT-uitvoering smoelt ie goed. De motor die je wil is de 220 pk sterke tweeliter turbo, maar in principe valt er met elke motor wel te leven.
Lees ook: Deze betrouwbare auto is beter (en zeldzamer) dan een Audi – en inmiddels heel betaalbaar
De – onterecht – besmeurde naam is precies de reden dat de opvolger van de derde generatie Renault Laguna een nieuwe naam kreeg: Talisman. Ook hier nam Renault geen risico en bleek het model bijzonder betrouwbaar. Maar ja, dat is dus geen relevant argument om er nieuw eentje te leasen, wat niemand dus deed.
In de tussentijd bleven de Laguna’s die wél verkocht zijn maar rijden en rijden. In het oostblok kom je ze geregeld als taxi tegen en hier in Nederland zie je s’ nachts ook weleens rijden en dat zullen ze dus ook nog wel even blijven doen.
Oh nee? Volkswagen koop je toch ook om de waardevaste status van dat merk. Reken erop dat een aantal verkocht zijn met minder inruilwaarde dan voorzien door de eigenaar. Een lease prijs is mede gebaseerd op de ingecalculeerd inruilwaarde. Daardoor onbetrouwbaar.
Heb er net eentje uit 2013 gekocht, dus ik hoop dat uw review klopt….
Heb een 2009 2.0 16V estate gehad. Was een fijn ding wat het altijd deed. Begon na 2 ton wel een beetje olie te verbruiken en was met 1 op 11 niet heel zuinig.
Mooi vond ik hem niet, zeker in het marine blauw was ie gewoon lelijk. Maar een bak ruimte en fijne rij eigenschappen. Fijne stoelen en tot de 130 (3500 rpm ondanks 6 bak) best stil.
Sjoemeldiesel heeft nits met betrouwbaarheid te maken maar met milieu. DSG bakken, schraapveren (olieverbruik) en distributiekettingen uiteraard wel.