‘Let niet op ons, we introduceren even zestien elektrische modellen tegelijk’, aldus Toyota. Waar de meeste merken heel gefaseerd één voor één een model introduceren met een lange teasercampagne, pakt Toyota het even anders aan. En terecht, want het concern dat lange tijd geen brood zag in auto’s met een stekker, heeft een inhaalslag te maken. In totaal tonen ze vandaag twaalf elektrische Toyota’s en vier elektrische Lexussen. Slechts twee daarvan waren al bekend. Volgend jaar komt Toyota met zijn eerste volledig elektrische productieauto, de bZ4X. Deze staat ook tussen de modellen. Je kon zelf al invullen dat Toyota op basis van dit platform meer crossovers kon bouwen, maar nu krijg je een concrete indruk van de plannen. Zo komt er een compacte crossover, een compacte SUV, een middelgrote sedan en nog een grote SUV. De namen zijn nog niet bekend, maar ze zullen waarschijnlijk allemaal een naam krijgen met bZ.

Elektrische Toyota MR2?

Dat Toyota met crossovers en SUV’s de elektrische markt wil bestormen is logisch – dat is eenmaal het segment waar geld te verdienen valt. Maar Toyota heeft nog leukere plannen. Zo zien we een kleine oranje auto die vanbuiten doet denken aan de Toyota MR2 – wellicht een spirituele opvolger. Over de specificaties van deze kleine auto wil Toyota nog niet veel kwijt. Op de foto’s is wel te zien dat hij een targadak heeft. Ook Lexus komt met twee sportieve modellen. Eentje is een elektrische coupé en de andere is een volbloed sportauto die qua lijnen doet denken aan de Supra. De 0-100-tijd moet rond de 2 seconden liggen en de actieradius is dankzij solid-state batterijen zo’n 700 kilometer. ‘Lexus zal een batterij-EV-sportwagen van de volgende generatie ontwikkelen die de rijsmaak, of de geheime saus, erft van de prestaties die zijn gecultiveerd via de ontwikkeling van de LFA’, meldt Lexus.

Ander leuk spul

Daarnaast is er een elektrische pick-up die sterk doet denken aan de Tundra en een vierkante offroader die veel weg heeft van de Land Cruiser FJ. Daarnaast zijn er nog wat elektrische bedrijfsautootjes. In de aankomende acht jaar wil Toyota maar liefst 30 batterij-auto’s introduceren. Scroll maar door de galerij hierboven voor een kleine indruk van al het elektrische spul. Er is een investering van 62,5 miljard euro gemoeid met de introductie van alle elektrische modellen. In 2030 wil Lexus in Europa, Noord-Amerika en China alleen nog maar 100 procent elektrische auto’s verkopen, in totaal 1 miljoen auto’s per jaar. Wereldwijd moet de laatste brandstof-Lexus in 2035 verkocht worden.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)