Een elektrische auto met een bereik van 1.600 kilometer, die je nooit hoeft op te laden. Hoe klinkt dat? Onmogelijk? Ja, dat dachten wij eerst ook. Het doet denken aan het Nederlandse Lightyear, maar dan nog tien keer optimistischer. Te veel vitamine D?  Nee, het (weer) nieuwe bedrijf uit Californië houdt vol dat hun op zonne-energie lopende Aptera het kan.

Krijg je een sterk gevoel van déjà vu? Dan zijn wij niet alleen onder de indruk van jouw geheugen, maar ook van jouw kennis van auto’s. Aptera werd eigenlijk al in 2005 opgestart en nam meteen aanbetalingen aan voor een hybride die zo’n 0,8 liter per 100 kilometer verbruikte. De vorm leek verdacht veel op hun nieuwe EV – het zal ongetwijfeld de meest efficiënte vorm zijn. Het bedrijf werd helaas failliet verklaard in 2011.

De stille comeback van Aptera

Nu maken ze een stille, elektrische comeback. Aptera beweert dat hun nieuwe EV een bereik van 1.600 kilometer zal hebben op een volle accu. Dit is volgens hen mogelijk dankzij de druppelvorm van de auto, de lichte materialen en een efficiënt remsysteem. Aptera zegt ook dat de zonnepanelen op het dak van de auto een bereik van zo’n 17.700 kilometer per jaar zullen leveren. Dat zou dus betekenen dat de EV niet aan de stekker hoeft.

Mocht je die 17.700 kilometer per jaar niet eens halen, dan kun je de overgebleven opgewekte energie ook nog eens gebruiken voor thuis. Voor het meeste effect moet je ‘m dus weer wél aan de stekker hangen. De prijs van de Aptera zal blijkbaar tussen de 33.000 en 54.000 euro liggen, zonder Nederlandse belastingen. Dat is nogal een verschil, inderdaad. Het bedrijf uit Californië zegt dat er tegen 2022 al 10.000 auto’s geproduceerd zullen zijn en dat het binnenkort mogelijk wordt om er één te reserveren.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear