Er zijn tegenwoordig gezinnen die het geld van een tweede auto liever in een bakfiets stoppen. En niet geheel onterecht: je komt er best ver mee, je kunt er spullen in kwijt en je hebt weinig parkeergedoe. Maar als een bakfiets net niet voldoet, maar je een tweede auto ook wat overdreven vindt? Dan is dit misschien wel een leuk alternatief. Door de vernieuwde subsidie voor tweedehands elektrische auto’s, kun je nu bijna gratis een Renault Zoe als occasion krijgen.

Gisteren vulde de overheid de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) voor gebruikte auto’s weer aan. Als je nu een tweedehands elektrische auto koopt, dan krijg je zomaar 2.000 euro cadeau van de overheid. En laat het nou net zijn dat de goedkoopste exemplaren van de Renault Zoe op het internet staan voor rond de 3.000 euro. Dan hoef je zelf nog maar 1.000 euro in te leggen en heb je een auto die ook nog vrijgesteld is van wegenbelasting.

Een addertje onder het gras?

Nou, een beetje. De meeste Zoe’s hebben een huurbatterij, dus reken erop dat je nog 50 euro per maand kwijt bent voor de accu. En stiekem is dat heel relaxed: als de accu stuk is, dan zit jij niet met de ellende. Het is een oude elektrische auto, dus het bereik zal tegenvallen. Maar als tweede auto is het perfect: het kost weinig in de maand en de actieradius is genoeg om even mee naar de schoonfamilie of naar het werk te rijden. Je zult zien dat je hem nog vaker pakt dan je denkt.

Laat die van 3.000 euro liever staan

Bovendien is het altijd zo dat je niet de goedkoopste wilt kopen. Een bijna gratis Zoe door de subsidie op een tweedehands elektrische auto is leuk, maar als je alleen maar ellende hebt, is ie nog niet gratis. De goedkoopste exemplaren hebben vaak ook wel al kwaaltjes. Het liefst geef je dus iets meer uit. Dan heb je voor 2.000 tot 3.000 euro een auto die weinig kost om in te rijden en er nog best aardig uitziet ook. Je kunt trouwens ook nog naar een Nissan Leaf kijken.

Retro Renault Zoe (2020) vs Renault Twingo (1994)

Hoeveel kilometer kun je rijden met een Zoe?

De actieradius van de Zoe is minimaal 210 kilometer volgens de officiële WLTP-meetmethode. In de praktijk zal dit, zeker bij de oudere exemplaren uit 2013, eerder rond de 100 kilometer zijn. Vanaf 2016 kwam de Q90-uitvoering die op papier 370 kilometer ver kwam en in 2019 kwam de vernieuwde Zoe die zo’n 400 kilometer moest rijden. Het interessante van de nieuwste Zoe is dat je hem met 22 kW kunt opladen. In 30 minuten heb je er zo weer 150 kilometer bij.

Wat zijn de voorwaarden voor de subsidie voor tweedehands elektrische auto’s?

Er zijn een paar belangrijke dingen om rekening mee te houden als jij voor weinig een Zoe wilt scoren. Ten eerste mag je niet de Zoe van de buurman kopen: de overheid wil dat de auto bij een RDW-erkend autobedrijf gekocht is. Zelf eentje uit Duitsland halen, is dus geen optie. Bovendien moet de auto een WLTP-bereik van meer dan 120 kilometer hebben, maar dat hebben alle Zoe’s dus. De aanvraag dien je in ná de aankoop, dus je moet wel eerst het volledige bedrag betalen.

Renault Zoe Amsterdam

Ook belangrijk: de auto mag niet eerder op jouw naam gestaan hebben. Dus als je nu al Zoe rijdt, kun je niet snel de auto even verkopen en terugkopen. Daarnaast moet de auto drie jaar op jouw naam blijven staan, anders moet je het geld weer inleveren. Wil je eerder van de auto af en de subsidie houden? Dan moet je een auto kopen die ook in aanmerking komt van de SEPP. Je krijgt dan niet opnieuw de subsidie voor een tweedehands elektrische auto, maar je mag het wel houden.

Reacties

  • Thijmen heeft op 7 september 2024 geschreven:

    Nepnieuws vers vanuit de nepniews machine van Top Gear… Wanneer geven ze wel feitelijke informatie over EV’s? In 2050?

    De SEPP is geldig vanaf 12.000 euro aanschafprijs voor gebruikte auto’s en moeten van een erkend bedrijf komen, dus tussen particulieren heb je het sowieso niet.

    Reageer
  • Roland heeft op 6 september 2024 geschreven:

    Klopt helemaal niks van, aankoop prijs moet minimaal 12.000 zijn.

    • Henry Veefkind heeft op 9 september 2024 geschreven:

      Nepnieuws? Een beetje wel. Maar er worden bij het blije bericht toch ook eerlijk wat nadelen genoemd.
      Wel mis ik in dit artikel het feit dat de verzekering van het accupakket na 8 jaar wegvalt. Volgens mij kun je daarna de verzekering niet verlengen. Gelukkig houd je na het betalen van die € 1000,- nog geld over. Dat geld zul je echt wel nodig hebben als je met die accu problemen krijgt.

      Reageer
    • CeesKoentje heeft op 6 september 2024 geschreven:

      Nieuwprijs ja, tussen de 12k en 45k. Tweedehands maakt niets uit.

      Reageer
    Reageer
  • Marc heeft op 5 september 2024 geschreven:

    Het interessantste van de NIEUWSTE zoe is dat je 22kw kan laden is onjuist.. dit kan met ELKE Zoë.

    • Thijmen heeft op 7 september 2024 geschreven:

      Hebben we Top Gear ooit betrapt op waarheid en feitelijke informatie over EV’s? Niet te hoge verwachtingen hebben hè 😉

      Reageer
    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)