Nee, wij zijn ook niet van plan om straks alleen maar autonoom te gaan rijden. Gelukkig zijn er tussenstappen om een beetje te wennen aan een zelfrijdende auto. Daar komt er nu een bij met deze op afstand bestuurbare auto’s van het bedrijf Elmo Remote – voor zover we weten geen referentie aan het Sesamstraat-karakter. Deze deelauto’s rijden zelfs al rond in Estland. Zonder bestuurder aan boord.

We hebben het dus over echte auto’s, niet de RC-wagentjes van je neefje. Het idee achter het concept is dat je geen taxi meer hoeft te bestellen. Je logt simpelweg in op de app en bestelt een deelauto die automatisch komt voorrijden aan je deur. Dat voorrijden wordt gedaan door een persoon op afstand, in een simulator. Het is dus een soort tussenstap naar autonoom voorrijdende auto’s (zoals Tesla’s met Smart Summon) waarbij de beslissingen nog door een mens worden genomen. De vorderingen in het project zijn inmiddels vrij ver.

De op afstand bestuurbare auto mag al de weg op

Het Ministerie voor Transport in Estland heeft vorig jaar bepaald dat de technologie legaal is. Daarna hebben volgens Elmo Remote al 16.000 klanten gebruikgemaakt van hun service. Deze klanten worden voorzien van 140 elektrische auto’s. Of Elmo Remote van plan is om ook naar Nederland en België te komen, is niet bekend. Wel wil het bedrijf uitbreiden naar bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk.

Als we in de app van Elmo Remote kijken, zien we dat de auto’s zich grotendeels in de twee grote steden van Estland bevinden, Tallinn en Tartu. Per auto kun je hier ook zien hoeveel actieradius er nog over is, hoever de auto bij je vandaan is en wat je betaalt per minuut, uur en dag. Zo ben je voor een Model 3 een bedrag van 75 euro per dag kwijt. Een goedkoper model als de Volkswagen e-Up rijd je al voor 29,70 euro per dag.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear