Als de laatste vraag van Lotto Weekend Miljonairs zou zijn: ‘wat is het land waar de snelste productiediesel ter wereld vandaan komt?’, dan hadden we nu een miljonair erbij. Geen ander land heeft de kunst van het dieselen zo geperfectioneerd als Duitsland. En iedereen die het weet. Maar nu de vraag: welke diesel wint de wedstrijd verplassen?

Je eerste gok was waarschijnlijk de BMW M550D met 400 pk. Deze diesel is vreemd genoeg wel krachtiger dan de snelste diesel, maar zijn officiële topsnelheid ligt met dank aan een begrenzer op 250 km/u. De Porsche Panamera 4S Diesel dan? Bijna. Die bromt door tot 285 km/u. Op die snelheid wordt hij voorbij gekropen door de snelste productiediesel ter wereld: de Alpina D5 S.

Maar dat is toch geen productieauto?

Zodra Alpina aan een BMW begint, houdt de veredelaar de auto ondersteboven en schudt hij alle BMW-logo’s eruit. Officieel (en dus ook volgens je kentekenpapieren) is Alpina een eigen merk. En de Alpina D5 S is dus een productieauto. Zijn topsnelheid is 286 km/u.

Hoeveel pk heeft de snelste productiediesel ter wereld?

Dat valt best mee: de 3,0-liter zes-in-lijn produceert 388 pk en 800 Nm koppel. 0 naar 100 km/u doet de Alpina D5 s in 4,4 seconden en in 17 seconden tikt de teller 200 km/u aan. De sedan kost je 87.900 euro in Duitsland en de Touring gaat 90.400 kosten. Exclusief BPM en BTW dus.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear