Je hebt leuke cabrio’s, mooie cabrio’s en bloedmooie cabrio’s. Dit is die laatste, de buitencategorie. Vooral klassiekers voeren hier de boventoon, waarschijnlijk omdat auto’s toen nog met een potlood werden geschetst in plaats van een windtunnel. Onze keuze is natuurlijk volkomen discutabel. Hier is ons lijstje met de 10 mooiste cabrio’s ooit gemaakt. Aanvullingen zijn welkom

10. Ford Mustang (1966)

De Ford Mustang: een icoon. Goed, er is in zijn ellenlange loopbaan genoeg misgegaan (er zítten lelijkerds tussen!), maar deze 66’er is wat ons betreft een van de mooiste aller tijden.

09. Aston Martin Vanquish Zagato Volante (2017)

Als Aston Martin en Zagato de handen ineenslaan, kán het resultaat haast niet anders dan een beauty zijn. Dat het niet eens zo veel uitmaakt dat het voor Zagato zo kenmerkende double bubble-dak ontbreekt, zegt al genoeg.

08. Citroën DS Décapotable (1958)

De Citroën DS is sowieso één van de meest uitgesproken (en mooiste) auto’s aller tijden, en zijn dakloze variant mag hier dus niet ontbreken. Het was niet eens Citroëns idee om hem van zijn dak te ontdoen: carrosseriebouwer Chapron kwam er opeens mee. We zijn hem dankbaar.

07. Bugatti Veyron 16.4 Grand Sport L’Or Blanc (2011)

Ah, leuk, ruzie! De schrijver van dit verhaal vindt deze Veyron-versie fenomenaal, de eindredacteur haat elke schreeuwerige vezel van dit hok. Terwijl zij rollebollend over de redactievloer gaan, laten we het oordeel aan jou.

06. BMW 507 (1956)

Deze auto wilde wel opvallen maar deed dat niet, en dat komt door de nummer twee uit deze lijst. De Mercedes kostte namelijk net zo veel en de voorkeur van het publiek ging vrij unaniem naar de 300 SL. Wat de 507 niet minder mooi maakt…

05. Alfa Romeo 8C Spider (2008)

Toch heeft de 21ste eeuw ook iets te bieden, en wat voor iets. Het prachtige geluid van de (Ferrari-)V8 wordt overschaduwd door de pure Italiaanse lijnen. Alfa: doe nog eens zoiets? Toe?

04. Porsche 356 Speedster (1955)

Een simpel uiterlijk was nog nooit zo mooi. Niet te veel poes­pas, gewoon één egaal ontwerp. De wielen lijken een beetje ingekropen als het hoofd van een schildpad, maar op een of andere manier klopt álles. Daarbij: de grootvader van de 911, dus hé…

03. Jaguar E-Type (1961)

Dat ‘kloppende verhoudingen’ ook niet alles zijn, bewijst de Jaguar E-Type. Zijn neus is ongeveer tien keer te lang, maar tsjonge: wát een plaatje. Dat vond (en vindt) trouwens zo’n beetje iedereen: zelfs Enzo Ferrari noemde het de mooiste auto ooit gemaakt.

02. Mercedes-Benz 300 SL Roadster (1957)

Misschien is die andere 300 SL, de Gullwing, nóg wel mooier, maar die heeft geen open dak. Alle verhoudingen lijken precies te kloppen en deze Mercedes gooit er nog een stevige lijst race-overwinnningen aan toe ook.

01. Ferrari 250 California SWB (1961)

Één van de meeste gewilde (en dus duurste) Ferrari’s ooit en dat kunnen wij heel goed begrijpen. Ontworpen door Pininfarina, gebouwd door Scaglietti en van een V12-hart voorzien door Enzo. Onbehoorlijk mooi.    

Reacties

  • Arnout Doyer heeft op 3 augustus 2017 geschreven:

    De open versie van de Ferrari 275 GTB mag ook wel in dit rijtje……

    Reageer
  • Johan heeft op 2 augustus 2017 geschreven:

    Serieus? Die afzichtelijke bugatti? Nee, doe mij maar een DAF of een zwarte e46 m3 met rood interieur en chrome details.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)