Zachtjes zit je op de bank heen en weer te wiegen. Wat moet je nu zonder F1 op televisie? Voor de cijferfetisjisten zijn er een aantal feitjes boven water gehaald door Pirelli. Houdt je toch even bezig. Ricciardo was de inhaalkoning van dit seizoen: hij ging 43 keer iemand voorbij. Verder vermeldt Pirelli dat er in het hele seizoen 12.920 banden zijn gebruikt. Wat gelijk staat aan 3.230 setjes vers rubber. We snappen het als je nu al lichtelijk ingedut bent.

Het wordt echter interessant als we gegevens met vorig jaar kunnen vergelijken. In 2016 waren de Formule 1-auto’s door de aerodynamica en de smallere banden namelijk beduidend langzamer dat dit jaar. Gemiddeld gaf de snelheidsmeter nu 30 km/u meer aan dan in dezelfde bochten in het vorige seizoen.

Klinkt niet schokkend, maar stel je eens voor dat je jouw favoriete bocht 30 km/u sneller zou nemen. Of de op- en afrit op de snelweg. Dus met 80 in plaats van 50 km/u. Dan komt de berm toch ineens een stuk sneller dichtbij. Zeker als je een ondersturende Audi rijdt (flauw, sorry).

Volgend jaar zullen we niet dezelfde verandering in snelheid zien. Dan moeten eerst weer een aantal belangrijke regels overhoop gegooid worden. En een halo laat je ook niet 30 km/u sneller door een bocht gaan.

De cijfers van het F1-seizoen 2017 op een rijtje

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear