Klanten in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland zien een nieuwe BMW M3 Touring wel zitten. Helaas is de cumulatieve potentie van deze markten te klein voor BMW om daadwerkelijk eens de M3 te bouwen die mensen op het internet (de meesten zonder koopintentie, uiteraard) willen zien. Een nieuwe BMW M3 Touring gaat er dus niet komen. Je kunt je afvragen hoe rouwig je daarom moet zijn, als je de gelekte foto’s van de monstrueuze neus ziet.

De beste oplossing is om van het uitgaande model zelf een M3 Touring te bouwen, zoals Sander van Fullcartuning deed. Kost wat moeite, maar dan heb je ook wat. Sander is niet de eerste die van deze generatie M3 een Touring bouwt. Maar hij is wel de eerste die dat doet met een zeldzame M3 CS, waarvan slechts 1.200 exemplaren werden gemaakt. Het project van de BMW M3 CS Touring begon met het vinden van twee geschikte 3-series. In Zwitserland stond een beschadigde M3 CS van slechts vijf maanden oud en een ervaringsloze kilometerstand van 5.000 kilometer.

Alles werd overgezet bij de BMW M3 CS Touring

De auto werd op de trailer naar Nederland gezet om samengeprakt te worden met een BMW 316d Touring, die een kapotte motor had. De carrosserie van de stationwagen werd vakkundig kaalgeplukt. Alleen de deuren, de achterklep en de achterbumper bleven over. Dat laatste stuk plaatwerk werd samengevoegd met de M3-bumper. Ook de brede achterschermen van de CS werden op de nieuwe carrosserie gelast.

Al het overige plaatwerk, de volledige bekabeling, de transmissie, uiteraard de zes-in-lijn van de M3, de remmen en in principe alles tot de boutjes en moertjes aan toe werden van de BMW M3 CS overgezet op de Touring-koets. Ook het volledige CS-binnenste, volgens Sander het mooiste van alle M3-interieurs, paste zonder problemen. Het geheel werd gespoten in de BMW-kleur Fashion Grey. Sander verrichte al het werk zelf met hulp van een vriend. Hij schat dat hij er in negen maanden tijd zo’n 600 uur in stak. Dat toont – mooier dan dit kan de nieuwe generatie M3 in ieder geval niet worden.

De naar 460 pk opgevijzelde 3,0-liter turbo-zescilinder in de BMW M3 CS Touring produceert 29 pk meer dan in een standaard M3. Het koppel is 600 Nm. Sander voegde zelf nog koolstofvezel zijskirts toe, een nieuwe diffuser van Vorsteiner en velgen van Z-Performance in het formaat 20 inch. ‘Het was alle tijd en moeite zeker waard. Deze auto heeft alles waar ik over kan dromen en met een gezin met twee jongens kunnen we hem elk weekend van stal halen’, vertelt Sander tegen TopGear.

Reacties

 • ANDRZEJ heeft op 25 juli 2020 geschreven:

  samochód marki BMW M 3

  Reageer
 • Patrick heeft op 1 december 2019 geschreven:

  Zo is de E30 touring ook ontstaan.
  Een man uit Munchen bouwde een e30 om tot touring, bmw pakte het op en nam hem in productie.

  Reageer
 • Joker heeft op 29 november 2019 geschreven:

  Ehm er staat toch ook al , van dit model…niet de eerste 😉

  • Emiel heeft op 18 december 2019 geschreven:

   Ja, dat klopt er zijn meerdere M3 Tourings die rondrijden maar nu is het de Eerste M3 CS touring

   Reageer
  Reageer
 • Joker heeft op 29 november 2019 geschreven:

  Ehm er staat toch ook al , van dit model…niet de eerste😇

  Reageer
 • Harm heeft op 29 november 2019 geschreven:

  Het was niet de eerste Nederlander die zo’n project realiseerde, vele jaren terug bouwden de gebroeders Luchtjenbroers uit Emmen een E30 Touring. https://www.autoblog.nl/bijzondere-bmw-e30-luchjenbroers-sport-touring

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)