Voor de een is een rit van meer dan tien uur juist de reden om wél met de auto op vakantie te gaan, maar de ander pakt dan toch liever het vliegtuig. Voor wie wel met de auto op vakantie wilt naar Noorwegen, maar tegen de rit opziet, is er een nieuwe optie. Vanaf volgend jaar gaat er een veerpont naar Noorwegen vanuit Groningen. Op de boot kunnen auto’s, caravans en vrachtwagens mee, maar ook passagiers te voet. In totaal is er ruimte voor 2.500 mensen. De boot van Holland Norway Lines (HNL) vertrekt in Eemshaven en komt aan in Kristiansand, zo’n vier uur van Oslo af.

De reis duurt net zo lang als met de auto

Je moet de veerpont naar Noorwegen vanuit Groningen nemen omdat je het gemakkelijk of leuk vindt, want tijdswinst boek je nauwelijks. Het schip vertrekt om 15:00 uur en komt 09:00 uur ‘s ochtends weer aan. Er is geen tijdsverschil, dus dat is een tocht van 18 uur. Als je vanuit Nederland naar Kristiansand rijdt met de auto, dan ben je ook 18 uur kwijt. De pauzes onderweg kun je wegstrepen tegen de tijd die je kwijt bent met boarden. Dan rij je via Denemarken en Zweden. Het grote voordeel van een pontje is dat je gewoon ondertussen kunt slapen, en uitgerust in Noorwegen aankomt.

Laten we voor het gemak zeggen dat je naar Oslo wilt. Dan is het slechts 15 uur rijden. Wel ben je 1.500 kilometer verder, en je moet ook nog terug. Dat kost een slokje benzine. Het retourtje Noorwegen-Groningen met de veerpont kost minimaal 500 euro voor één auto en twee personen, inclusief slaapplek. Varen of rijden maakt qua kosten dus niet veel uit als je voor onderweg geen hotel boekt. Nog een voordeel van de auto is dat je tussenstops kunt maken in Hamburg, Kopenhagen en Mälmo. Gotenburg is ook niet onaardig. Uiteindelijk zul je moeten kiezen wat jij het leukst vindt. De eerste boot vertrekt in ieder geval 7 april 2022.

Advertentie

Reacties

 • Andreas heeft op 2 november 2021 geschreven:

  Met de auto via Hirtshals is veel sneller en goedkoper. Vanuit Den Haag: vertrek om 01:00. Ben om 11:00 in Hirtshsls. Geen files rondom Hamburg etc. Snelle veerboot. 14:00 in Kristiansand.
  Kosten 60l diesel omdat ik rij hard. Veerboot Fjord club €73
  Rijstijd 13 uur.
  Heb ik 3 keer dit jaar al gedaan.

  Reageer
 • Bror de wolf heeft op 2 november 2021 geschreven:

  Welnu ik reis de laatste 20 jaren 6 tot 8 x per jaar heen en terug per auto naar noord Värmland Zweden met Stena line. De grootste reis ellende zijn de laatste jaren met de almaar toe noemde files Bremen en Hamburg. Dus de optie om de voortdurende file ellende te ontwijken is Eemhaven Zuid Noorwegen. Het is mij in ieder geval het proberen waard. Voor vrachtverkeer lijkt het mij zeker gunstig nu Stena line met Oslo Frederikshaven Denemarken gestopt is. Het 👍als Service aan boord oké is

  • Olav heeft op 2 november 2021 geschreven:

   Dat was mijn gedachte ook. Alleen afgelopen zomer was het goed te doen dat maar vorige week heb ik er uren stuk gestaan op het stuk bij de Elbtunnel. En dat gaat daar ook nog jaren duren. Maar voor vakantie met 5 personen en een caravan is het wel een hele kostbare overtocht, dus een afweging tussen tijd/kwaliteit en geld.

   Reageer
  Reageer
 • Klaas heeft op 2 november 2021 geschreven:

  Eindelijk iemand die zich verdiept heeft in de prijs. Ik lees overal nu bedragen van 250 euro maar je bent verplicht een hut te boeken dus dan kom je al snel uit op 500 euro. Op zich ook wel ok maar wees wel open en eerlijk over de prijs!

  Reageer
 • 325addict heeft op 1 november 2021 geschreven:

  Ik ben benieuwd hoe deze schuit zich kan meten met supermooie boten als de Colr Line ze heeft. Sinds ik die ontdekt heb, voor een klein beetje meer, zeg ik “vergeet de Stena Line, ga voor de Color Line”!

  Reageer
 • Nick heeft op 1 november 2021 geschreven:

  Ik ben een keer met de pond naar Londen gegaan. Het is een heel relaxte manier van reizen. Lekker iets drink aan de bar en dan op tijd naar bed. S ochtends gewekt door de centrale radio en dan helemaal uitgerust aankomen. Een aanrader wmb!

  Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie