Noorwegen, dat jaarlijks voor tientallen miljarden euro’s aan olie exporteert, loopt ver voorop als het gaat om de overstap naar elektrisch rijden. Ruim 80 procent van alle nieuw verkochte auto’s daar is volledig elektrisch, zo’n 10 procent is plug-in hybride en daarnaast is nog ruim 7 procent ‘gewoon’ hybride. De maatregelen vanuit de regering zijn zelfs iets te succesvol.

Elektrische auto’s zijn daar zo ingeburgerd dat Volkswagen heeft aangekondigd te stoppen met de verkoop van benzine- en dieselauto’s in Noorwegen. Volgend jaar kun je er nog een auto van het merk met een verbrandingsmotor kopen, maar daarna is het klaar. De Passat, Golf en Tiguan verdwijnen in Noorwegen dus helemaal uit de prijslijsten, zo meldt Postsen.

Volkswagen is daarmee twee jaar eerder dan de andere merken in Noorwegen. De overheid heeft als doel gesteld vanaf 2025 alleen nog maar elektrische auto’s te verkopen. De Volkswagen ID.4 is de op één na bestverkochte auto in het land. De Tesla Model Y staat bovenaan in de lijst. De nieuwe ID. Buzz is er ook erg gewild en verkoopt harder dan in Duitsland.

In Australië geen leningen meer voor benzine- en dieselauto’s

Bank Australia, een bank waarvan je ongeveer kunt raden in welk land hij gevestigd is, zegt vanaf 2025 geen leningen meer te verstrekken voor de aankoop van benzine- of dieselauto’s. Wil je daar geld lenen voor een auto, dan moet het een elektrische zijn. Dit meldt Fox Business.

In Noorwegen zou het geen schokkende zet zijn, maar in Australië is momenteel slechts 2 procent van de nieuwverkopen elektrisch. Dat snappen we ergens wel. Als je hier met een lege accu stil komt staan, dan bel je de ANWB; daar word je opgegeten door een hongerige koalabeer als je per ongeluk je haren hebt gewassen met eucalyptusshampoo.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)