Er was eens, ver voordat het internet tot wasdom kwam en ‘viraal’ alleen nog betrekking had op infecties, een man die in een gele auto klom en die over een relatief onbekend Duits circuit reed. De man, relaxt, duimen rustend op het stuur (niet erin gehaakt) was een tamelijk goede bestuurder, dus liet hij zich volgen door een helikopter (een grote drone waar ook mensen in kunnen) en had hij twee camera’s aan boord, zodat toekomstige generaties in staat zouden zijn om te zien wat er die dag gebeurde.

De ronde werd gereden door Ruf-testcoureur Stefan Roser – historisch heel verantwoord in spijkerbroek, T-shirt, met grijze instappers en witte sportsokken, zonder raceoverall of helm – die de getunede, 3,4-liter twinturbo 911 Carrera in 8 minuten en 5 seconden over de Nordschleife joeg, in een wolk van bandenrook, lange slips en maximale stuuruitslag. De Ruf CTR Yellowbird won iedereen en z’n moeder voor zich met z’n gefilmde aanval op de Ring.

Dat is zeker niet de snelste manier om dit circuit te ronden. Maar het is zeker wel de vermakelijkste manier om te kijken naar een auto die dit circuit rondt. Het was zelfs zo geweldig leuk dat het een van de twee video’s is die – via illegaal gekopieerde Betamax-, Video 2000- en VHS-videobanden, en niet via een gedeelde hyperlink – aan de wieg stond van de hele ‘virale’ video-industrie.

Het was niet de eerste film in dat genre. Dat was Claude Lelouch’ C’était un rendez-vous – ‘Het was een afspraakje’ – in 1976, die ons jaren voor de gek hield met een dromerige rit op hoge snelheid door een ochtendlijk Parijs in een Ferrari 275 GTB, totdat uitkwam dat dat filmpje in feite nep was. De camera had op de voorbumper van een Mercedes 450 SEL gezeten, het geluid was gedubd. Daardoor verloor dat filmpje veel van de aantrekkingskracht.

Maar er heeft nooit twijfel bestaan over de echtheid van Faszination – de twee rondjes die de Yellowbird op de Nordschleife reed. De ene ronde is helemaal aan boord gefilmd, de andere is een wat ruwe mix van beelden die aan boord, langs de baan en vanuit een helikopter zijn geschoten. Als er ooit een film is geweest die onomstotelijk bewijst dat de kwaliteit en het medium er niet toe doen als het onderwerp maar goed genoeg is, dan is het deze film.

Het autobedrijf was blij met het resultaat, en maakte een aantal kopieën van de opnames, op magneetstripjes in plastic doosjes: cassettes die ‘VHS’ heetten. Door auto-fans werd erover gesproken op fluisterende toon, alsof ze de locatie van een goudschat bespraken. Wie vandaag de dag wil kijken naar de wijze waarop Stefan Roser de ontzagwekkende, soms eigenzinnige Ruf CTR over de Nürburgring jaagt in Faszination, hoeft alleen maar eenmaal hieronder met een muis te klikken. Doe dat. Ogenblikkelijk.

Faszination: de geboorte van de virale video

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear