Ah gossie, Multipla, zo bedoelden we het helemaal niet. Het was alleen maar plagen toen we berekenden wat het zou kosten om alle Multipla’s te vernietigen. Ook was het maar een geintje toen we zeiden dat er uitsluitend voor de Multipla een sloopregeling moest komen. Nooit hadden we gedacht dat de Fiat Multipla echt zou verdwijnen uit Nederland – en dat is wel wat er staat te gebeuren.

Het is namelijk zo dat alle Fiat Multipla’s van vóór de facelift op zijn. Niet meer te vinden. Op Marktplaats staan alleen nog maar faceliftexemplaren, en zelfs daar maar een handjevol van. Bovendien wil je die niet. Alleen op de site Gaspedaal kwamen we precies één exemplaar tegen dat bij een sloop op zijn dood staat te wachten. Dus, wie redt hem?

Voordat we trouwens een hoop haatmail krijgen van liefhebbers… Ja, we weten dat er ook nog een klassieke Fiat 600 Multipla is, maar die tellen we hier even niet mee. Als jij wilt beargumenteren dat dat de échte Multipla is en dat dat de enige is die er toe doet, dan geven we je geen ongelijk. Maar dat is niet waar we het nu over hebben.

Zijn alle Fiat Multipla’s uit Nederland verdwenen?

Nee, dat nog niet. Volgens de gegevens van de RDW zijn er momenteel bijna 240 exemplaren in Nederland van bouwjaar 1998 tot 2004. Daarvan hebben slechts 137 stuks momenteel een geldige APK. Een hoop staan dus blijkbaar ergens in een schuurtje of garage opgeborgen. Overigens verkocht Fiat in die periode bijna 3.000 exemplaren nieuw. Er zijn er dus wel al een hoop verdwenen.

Geen Fiat Multipla meer te koop, wat nu?

Je kunt internationaal gaan zoeken. In Italië kun je geen meter over straat lopen zonder een Fiat Multipla te zien. Dat zijn vaak wel de faceliftmodellen, maar toch. In Toscane zien we een een zeer net exemplaar met 96.000 kilometer op de teller voor forse 8.900 euro. Leuk detail: deze auto staat bij Streetview voor het pand van de dealer.

In Italië moet je sowieso goed kunnen slagen voor prijzen tussen de 500 en de 2.000 euro. Vermoedelijk heb je ook de meeste kans op een roestvrij exemplaar, gezien het klimaat. In Duitsland staan er ook wel een paar, die kosten zo rond de 2.500 euro en zijn doorgaans niet in superstaat.

Is de Multipla weggeroest of weggepest uit Nederland? Duidelijk is in ieder geval dat je snel moet zijn als je er nog een wilt hebben. Stilzwijgend is de Multipla plots een zeldzame klassieker geworden, dus voor je het weet zijn ze onbetaalbaar.

Reacties

 • Marnix heeft op 19 augustus 2023 geschreven:

  Die van ons reed niet meer na een regenbui… Iets elektrisch was niet in orde…. Hortend en stotend na elke diepe plas…… Zo jammer dat je weg moest….

  Reageer
 • Wolter heeft op 17 september 2022 geschreven:

  Wij rijden er nog steeds in en zijn eerste eigenaar (2002) ; dit is volgens mij uniek.

  Reageer
 • Jouni heeft op 23 juli 2022 geschreven:

  Mijn vader en ik wachten op betere tijden om er weer lekker mee te toeren en met de caravan te rijden. Vanwege de corona pandemie en de drukke periode daarna zijn we nog niet echt aan vakantie toegekomen en aan de keuring van de auto. Dat gaan we komend jaar waarschijnlijk doen. We rijden er nog steeds graag in. Tis een super taaie auto die minder problemen ondervindt dan een Porsche Cayenne met tandem caravan (ook max trek gewicht) op die verschrikkelijke Gothard tunnel. Dus prima auto!! Kan mening autofabrikant nog eens wat van leren.
  Het enige nadeel wat ik van de Multipla kan bedenken is de hoeveelheid plastic. Dat wordt door de jaren heen zo zacht…

  Reageer
 • Jan H. heeft op 22 juli 2022 geschreven:

  Was een super auto voor ons destijds, zo handig met die uitneembare stoelen! En we vonden ‘m prachtig, juist omdat ‘ie ‘anders’ was. Zou ‘m zoxweer willen hoor.

  Reageer
 • SanderM heeft op 22 juli 2022 geschreven:

  Ik heb er een, ‘de dikste’ / Novitec verlaagd/dikke wielen , alle opties ( zelfs (defecte) originele Multipla navigatie….). Ben er nog steeds heel blij mee.
  Ze heeft wel weer wat aandacht nodig, deze Itaiaanse schone.
  ‘Een auto voor gevorderden’ …. 😉

  Reageer
 • F.Holtrop heeft op 22 juli 2022 geschreven:

  De Multipla is een van de meest iconische auto’s ooit ontworpen net als onze Fiat Multipla 600 D; het is jammer dat een groot aantal mensen dat nooit zal snappen en liever een VW- tje of Opeltje zullen kiezen.

  Reageer
 • Andy heeft op 22 juli 2022 geschreven:

  Trouwens , die op gaspedaal staat er al een behoorlijk tijdje op.

  Ik heb zelf een grijs kenteken uitvoering die als dagelijks vervoer word gebruikt.

  Kijk op Facebook , daar is een Nederlandse groep voor de Multipla liefhebber en kijk ook eens op Multiplahure .nl

  Reageer
 • Andy heeft op 22 juli 2022 geschreven:

  Als er al 1 te koop staat of komt gaan ze vlug naar een liefhebber , vooral in goede staat .

  Op Marktplaats staat er 1 , maar dat is een project.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)