In de regel is het zo dat alles op het internet de waarheid is. Alles. Dat leren ze je op de opleiding journalistiek. Dat weten we niet uit ervaring, maar dat stond ergens op het internet, dus het is waar. Maar het internet lijkt het afgelopen jaar meer dan ooit de peuterpuberteit te hebben bereikt (‘ik ben twee en ik zeg nee’), en is opstandig tegen werkelijk alles. Toen we gisteren een foto lieten zien van het nieuwe privévliegtuig van Max Verstappen, kregen we gelijk te horen dat de foto ‘nep’ was en een ‘Photoshop’.

Het is uiteraard goed (ook in deze tijden) om kritisch te blijven, om vragen te stellen en om op zoek te gaan naar antwoorden. En toegegeven: er is wat reden tot twijfel. Ten eerste deelt iedereen dezelfde korrelige foto. Zijn er niet meer foto’s van dit grote en opvallende object? Daarbij lijkt de achterste vleugel gewoon nog wit te zijn. Zou het dan een normaal vliegtuig zijn in een digitaal jasje? Tijd om op onderzoek uit te gaan.

Is de foto van privéjet Max Verstappen nep?

Het korte antwoord? Nee. We hebben de bron van de foto’s kunnen achterhalen. Het Flickr-account LFSB Planes Picturess deelde twee haarscherpe foto’s uit twee verschillende hoeken van de privéjet van Max Verstappen. En wie zegt dat er geen twee bewerkte foto’s bestaan? In de tweede foto is duidelijk dat de andere vleugel ook gewoon blauw is, en niet wit. Waarschijnlijk is het de belichting die de vleugel wit doet lijken.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie