In twee uurtjes van Londen naar New York – zelfs met een lange brug en een Bugatti Chiron Super Sport kun je daar niet tegenop. Alleen de tankpauzes tussendoor zouden bij elkaar langer duren. NASA onderzoekt nu of het mogelijk is om een passagiersvliegtuig te bouwen die met Mach 4 kan vliegen. Dat is twee keer sneller dan de Concorde (die hierboven afgebeeld staat) haalde.

Mach 4 is omgerekend 4.900 km/u ongeveer tien keer zo snel als een Chiron Super Sport 300+ of 122 keer sneller dan een gemiddelde personenauto haalt in z’n achteruit. De meeste normale passagiersvliegtuigen halen net geen 1.000 km/u. Volgens de NASA zijn er zo’n vijftig routes waarvan de reistijd aanzienlijk verkort kan worden met een Mach 4-passagiersvliegtuig.

Mach 4 mag vaak niet boven land

Boven de Verenigde Staten en boven veel andere landen mag niet met supersonische snelheden gevlogen worden. Daarom kijkt de NASA vooral naar trans-Atlantische vluchten, dus over zee. NASA heeft twee teams de opdracht gegeven om twaalf maanden onderzoek te doen naar een passagierstoestel dat Mach 4 kan halen.

Boeing en Northrop Grumman Aeronautics Systems leiden allebei een eigen team van meerdere bedrijven. Beide teams stippelen een mogelijke route uit hoe supersonische passagiersvluchten opnieuw mogelijk kunnen zijn. Ze doen onderzoek naar de motoren, maar ook naar het materiaalgebruik voor zo’n vliegtuig. Ook zullen ze conceptvliegtuigen presenteren.

Als de plannen en concepten van beide teams binnen zijn, gaat NASA kijken of ze het plan willen doorzetten. Daarnaast is NASA zelf bezig met de X-59. Dit is een zeer stil supersonisch vliegtuig. Hiermee wil NASA data verzamelen om te kijken of ze het mogelijk kunnen maken om wel boven land met supersonische snelheden te vliegen. Interessante ontwikkelingen…

Advertentie

Reacties

 • FOS heeft op 2 september 2023 geschreven:

  ‘Twee keer sneller dan de Concorde’ is een veel gemaakte vertaalfout van ‘twice as fast’. De correcte vertaling is ‘tweemaal zo snel’ en dat is iets anders.
  nul keer sneller = niet sneller, dus ‘even snel’
  één keer sneller = twee keer zo snel
  twee keer sneller=drie keer zo snel

  Maar hoe dan ook, tweemaal zo snel als de Concorde is érg snel 😉

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie