Je kent Rolls-Royce van de elegante Ghost, Cullinan en binnenkort van de elektrische Spectre. Maar een andere tak van RR heeft door de jaren heen ook heel wat groter spul gemaakt dan alleen twaalfcilinders, namelijk straalmotoren voor vliegtuigen. Een van die vliegtuigen was de Concorde, het legendarische supersonische passagiersvliegtuig dat was uitgerust met vier Rolls-Royce-straalmotoren. Een van die motoren, inclusief naverbrander, staat nu te koop.

Het specifieke vliegtuig waar de motor in zat, heeft een snelheidsrecord geboekt. In 3 uur en 55 minuten vloog het van New York naar Seattle, een afstand van bijna 4.000 kilometer. Gemiddeld vloog hij dus ongeveer 1.000 km/u. Niet onaardig, maar de topsnelheid van de Concorde ligt een stukje hoger: op 2.179 km/u, om precies te zijn. Sinds eind 2003 vliegen de Concordes niet meer; je kunt ze nu in verschillende musea bezichtigen. Of er onderdelen van kopen, dus.

Het vermogen van de straalmotor uit de Concorde

De straalmotor die te koop staat, heet officieel Rolls-Royce Olympus Turbojet 593-610. Het vermogen wordt geschat op 38.000 pond stuwkracht, wat gelijk zou moeten staan aan 152.000 pk. Dat kan jouw Lancer Evo wel gebruiken. Een klein probleempje is wel het formaat en gewicht van het ding; de motor meet 6 meter in de lengte en 1,5 meter in de breedte. Het totale gewicht komt neer op 5.500 kilo.

De prijs van de straalmotor

Na zijn record bleef deze motor in Seattle in een lokaal museum voor de luchtvaart. Nu wordt hij verkocht bij Concorde Memorabilia. De prijs? 750.000 pond, ongeveer 850.000 euro. Klinkt als veel geld, maar als je even doorrekent, komt het neer op ongeveer een euro per 5,5 pk. Da’s toch niet gek.

Reacties

  • Lezenne heeft op 7 mei 2023 geschreven:

    Had best wel interesse, maar nu mijn zakjapanner zegt dat het € 5,5 per pk is, kijk ik toch eventjes verder.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)