Alleen al de suggestie dat de Nederlandse overheid de belastingen op brandstof zou verlagen, zorgt altijd voor de nodige hilariteit in de reacties op de site en op Facebook. En wat extra werk voor ons om de reacties weg te halen die niet geschikt zijn voor kleine mensjes die na Sesamstraat naar bed moeten. Voorlopig gaan de Nederlandse accijnzen op brandstof nog niet omlaag, maar wellicht kan Nederland een litertje inspiratie lenen in Frankrijk.

In Frankrijk overweegt de Minister van Financiën om de belasting op brandstof te verlagen, zo meldt het ANP. ‘We moeten alle deuren openlaten en klaarstaan om op te treden als dat nodig is om tijdelijk de koopkracht van Fransen te beschermen. We zijn klaar om de prijzen van benzine en diesel in te dammen als die scherp blijven toenemen’, stelde minister Bruno Le Maire op de Franse radio. ‘We willen het niet zover laten komen als in Nederland’, vult hij aan. Oké, dat laatste hebben we zelf verzonnen.

Hoe duur is benzine in Frankrijk?

Volgens de ANWB betaal je momenteel gemiddeld 1,586 euro voor een litertje Euro 95 in Frankrijk. Diesel kost daar gemiddeld 1,477 euro per liter. Als je appels met appels wilt vergelijken: dezelfde tabel zet Nederland op 1,856 euro voor een liter Euro 95 en 1,491 euro voor een liter diesel. Daarbij moet gezegd worden dat Frankrijk van oorsprong een enorm dieselland is – zes jaar geleden was 80 procent van de auto’s nog diesel. Tegenwoordig is 30 procent van de nieuwverkoop daar nog diesel.

In Nederland ook het voorstel om de belasting op brandstof te verlagen

Eerder dit jaar opperde Olaf Sleijpen, directeur van De Nederlandsche Bank (DNB), al een verlaging van de Nederlandse accijnzen. Niet per se vanwege de huidige stijging in prijs, maar vanwege de CO2-heffing die er mogelijk aan zit te komen voor aanbieders van benzine en diesel. ‘De Nederlandse economie kan dit prima hebben en het zorgt voor een gelijker speelveld’, zei hij toen. We gokken dat vrijwel iedereen hier voorstander is om de taks iets omlaag te schroeven.

Advertentie

Reacties

 • Arie Bombarie heeft op 6 oktober 2021 geschreven:

  Daar komt, als ik goed geïnformeerd ben, nog bij dat in Frankrijk de
  “wegenbelasting” óók nog eens in de brandstof zit.

  • Hans heeft op 7 oktober 2021 geschreven:

   Meer dan de helft belasting op een liter brandstof dan nog de wegenbelasting die er bij komt ook gaat deze gewoon door ook als je minder probeert te rijden

   Reageer
  Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie