Meestal elke week, maar soms ook drie keer per jaar, ontvangen we van onze correspondent Cas Pedaal een diepgravend artikel dat je nergens anders zult lezen. Soms checken we de inhoud van deze artikelen, maar ze glippen ook weleens ongezien langs de redactie. Toch garanderen we dat ze altijd voor de volle 1,00 procent waar zijn.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uit zijn zorgen over een trend in Nederland die mogelijk ernstige gevolgen kan hebben voor de volksgezondheid. Het agentschap signaleert dat een sterk toenemend aantal bestuurders geen idee heeft dat ze bij mist hun verlichting aan moeten zetten. Volgens de WHO kunnen we ons mogelijk opmaken voor een nieuwe pandemie.

Het verschijnsel verspreidt zich snel

‘Bij mist op de snelweg kun je het overal om je heen niet zien’, aldus woordvoerder Letty Toghop (‘zeg maar Let’) van de WHO. ‘Bij zicht van minder dan 200, 100, soms zelfs 50 meter denken veel bestuurders dat hun auto het allemaal zelf wel oplost. Terwijl de sensor die de verlichting in- en uitschakelt reageert op daglicht, niet op mist. We stellen vast dat deze onwetendheid zich steeds sneller verspreidt onder automobilisten, wat een gevaar vormt voor de volksgezondheid.’

Als mogelijke oorzaken worden luiheid, verwendheid door automatische verlichting en een algeheel alleen-op-de-wereldsyndroom aangewezen. ‘Mensen zijn net katten: als ik jou niet zie, zie je mij ook niet, en andersom dus’, verduidelijkt verkeerspsycholoog O. Caijk-Nauwuyt. In het verlengde hiervan sluit zij niet uit dat mensen die zich opwinden over andermans gebrek aan verlichting zelf ook hun lampen niet aanzetten. ‘Dit gedrag komt naar schatting bij 69 procent van de bestuurders voor.’

Adviezen van de overheid

Om een mogelijke pandemie in de kiem te smoren, komt de Nederlandse overheid met een aantal adviezen. Kom je in de mist iemand tegen zonder verlichting, hou dan 1,5 kilometer afstand. Was je auto stuk, zodat je altijd maximaal opvalt. En de belangrijkste: constateer je dat je zelf geen verlichting voert bij mist, blijf dan thuis en ga in quarantaine.

Meer satire lezen?

Reacties

 • Manuel Aguiar heeft op 31 januari 2023 geschreven:

  Also hear in belgium with a lot of rain op autostrade or mist the people dont use the lights because dont now and also with new cars with running daylights forget dont have lights or stoplights behind,….but the most off belgium people are stupid or wazels

  Reageer
 • Pascal heeft op 9 januari 2023 geschreven:

  Het domste is dat ze de dashboard verlichting al aan laten gaan als de auto op contact wordt gezet zodat je niet meer kunt zien of je de verlichting aan hebt. Zo’n controle lampje valt ook niet op blijkt wel dat er nog veel mensen onnodig met groot licht op rijden omdat ze het blauwe lampje niet eens zien branden.

  Reageer
 • Marcus heeft op 8 januari 2023 geschreven:

  Heeft helemaal niets met mist te maken. Het heeft te maken met het totaal onzinnige geven dat de autoindustrie daglicht verlichting heeft bedacht en daarbij de achterlichten uit laat. Hoe vreselijk dom kan je zijn. Hoe vaak kom je geen auto’s tegen in de avonduren die gewoon niet in de gaten hebben dat ze alleen hun daglicht verlichting aan hebben.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear