‘Laat hem gaan, Lou. Iemand die zo snel rijdt heeft geen tijd voor een boete’, zo luiden de onsterfelijke woorden van politieagent Wiggum uit het Amerikaanse plaatsje Springfield. In België (en ongetwijfeld ook in andere landen) heb je geen sympathieke agenten nodig om aan een boete te ontkomen, slechts een auto die harder rijdt dan 300 km/u. Dit is overigens geen advies, slechts een constatering. Vorig jaar oktober is in België een bestuurder geflitst met 306 km/u, maar de bestuurder hoeft geen boete thuis te verwachten – hij reed te hard voor de apparatuur. Het nieuws werd deze week bekendgemaakt.

De E313 loopt tussen Antwerpen en Luik en op de meeste plekken mag je 120 km/u. De auto werd geflitst door een NK7-radar van het merk Sirien. Deze camera’s zijn goedgekeurd voor snelheden tot 300 km/u. Rijdt een auto harder langs de flitser, dan is de boete ongeldig. Dat is vastgelegd in iets dat ze in België een Koninklijk Besluit noemen. ‘De radar is goedgekeurd tot 300 km/u, dus die gemeten snelheid is wettelijk niet aanvaardbaar’, bevestigt Michel Niezen van Sirien aan SudPresse.

Lees ook: Dit is de maximumsnelheid waarbij flitspalen werken in Nederland

Volgens Nieuwsblad.be zou de bestuurder een boete kunnen krijgen voor ‘het opzettelijk hinderen van het verkeer’. In Nederland zou dat een artikeltje vijf zijn. Het probleem is alleen dat de camera boven de ingestelde snelheid geen foto’s neemt. De camera laat dan alleen zien dat er iemand met 306 km/u voorbij vliegt. Er is dus geen foto van de auto en het kenteken is zodoende niet bekend. Aangezien de overtreding al een jaar geleden plaatsvond, denken we niet dat het nog tot een boete komt.

Reacties

 • Bert heeft op 3 november 2021 geschreven:

  Op een allroad motor met de voorgeschreven 30 door een dorpje stuitert als een malle over de stenen. Met 80+ door hetzelfde dorpje ( iets met ziekenhuis en moest even ) bijna biljartlaken omdat de vering dan wel absorbeert, dus misschien werkt zoiets met een duur fiatje ook……

  Reageer
 • Stan heeft op 3 november 2021 geschreven:

  Mijn vullingen komen er al uit als ik 120km/h rijd op de Belgische snelwegen…! Hoe moet dat dan wel niet zijn met 300km/h+??

  • Willempie heeft op 3 november 2021 geschreven:

   Zorgen voor minder vullingen?

   • Stan heeft op 3 november 2021 geschreven:

    Daar ben ik nu te laat mee…! 😜

    Reageer
   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear