Een oplossing hoeft niet moeilijk te zijn. Als alle autofabrikanten standaard een stylus (of touchscreenpen) zouden leveren bij een auto, dan zouden er nooit meer vette vingers op het scherm staan. General Motors komt liever met een hightech-oplossing voor dit probleem; het grote autoconcern werkt aan een touchscreen dat zichzelf schoonmaakt.

Bij een scherm dat zichzelf schoonmaakt, verwacht je een setje koplampruitenwissers van Volvo op het scherm. Maar nee, het systeem van GM werkt net even wat futuristischer. Naast rode, groene en blauwe pixels voegt GM een violet pixel toe ín het touchscreen. Dit licht is net als ultraviolet niet te spotten met het blote oog en het systeem doet zo ongezien zijn werk.

Hoe maakt het touchscreen van GM zichzelf schoon?

Het tweede deel van het systeem is een speciale coating op het scherm. De combinatie van deze twee zorgt voor fotokatalyse; een chemische reactie. Bij deze reactie wordt het vocht in de lucht gebruikt om het organische materiaal wat nog op het scherm zit (dus je vette vingers) af te breken. Na de reactie drogen de vette vingers uit en verwaaien ze van je scherm.

De bedoeling is dat de auto in de nacht, als jij rustig ligt te slapen, het scherm schoonmaakt. Zo heb jij weer een schoon scherm als je in de ochtend naar werk vertrekt. Of we het patent ook gaan zien in de Chevrolets, Cadillacs en GMC’s van de toekomst, is nog niet bekend. Met de richting die we in gaan met steeds minder knoppen en meer veegschermpjes zou dit een goede toevoeging zijn.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear