Vorig jaar april spraken General Motors en Honda af om samen betaalbare EV’s te bouwen. Ze zouden hiervoor GM’s Ultium-platform gaan gebruiken. Zo zouden de merken gezamenlijk de strijd aan kunnen gaan met Tesla en de golf aan voordelige elektrische auto’s uit China. Nu maakt Honda-baas Toshihiro Mibe bekend dat de samenwerking voor de betaalbare EV stopt.

Mocht je inmiddels agressief op tafel geklopt hebben omdat er geen Amerikaanse Honda komt, doe dan even rustig en vergelijk de Acura ZDX en de nieuwe Honda Prologue met de Chevrolet Blazer EV. De Prologue is al een Honda met techniek van GM, maar de samenwerking wordt hierna dus niet verder uitgebreid.

De betaalbare EV die GM en Honda zouden bouwen, moest een crossover worden die niet meer dan 30.000 dollar (omgerekend ongeveer 28.000 euro) zou kosten. Het was dus sowieso geen opvolger voor de Honda e geworden. Het samenwerkingsmodel zou de Ultium-batterij van GM gebruiken. De batterij wordt nog wel gebruikt voor toekomstige crossovers en SUV’s van General Motors.

Waarom Honda en GM samen geen betaalbare EV gaan maken

Mibe zegt tegen Bloomberg: ‘Na dit een jaar onderzoek te hebben gedaan, hebben we besloten dat dit moeilijk wordt als business. Dus op dit moment stoppen we met de ontwikkelingen van een betaalbare EV.’ De beëindiging van de samenwerking komt door uitdagingen op gebied van kosten en afstanden tussen de fabrieken. Ook een ‘veranderd zakelijke klimaat’ zou invloed hebben op de beslissing.

Overigens is het hele idee van een goedkope elektrische auto van Honda nog niet van tafel. ‘GM en Honda gaan los van elkaar op zoek naar een oplossing. Dit project zelf is gecanceld’, voegt Mibe toe. Hopelijk is die oplossing iets leukers dan wéér een crossover of SUV. De merken blijven trouwens wel samenwerken op het gebied van waterstof, benzineauto’s en technologie voor autonome auto’s.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)