Gelijk een teleurstelling voordat we beginnen: jij kunt dit verhaal niet toepassen om zelf twee jaar gratis in een gloednieuwe Audi A6 te rijden. Deze twee scenario’s zijn het resultaat van een perfecte samenloop van omstandigheden, in combinatie met een van de grootste schandalen uit de moderne autogeschiedenis. Een medewerker van een Canadese Audi-dealer vertelde het vermakelijke verhaal op Reddit.

Eerst de man die met wat lef twee jaar gratis kon rijden in een Audi A6. Aan het einde van 2015 kwam ene Dean de showroom ingelopen voor een testrit met een Audi A6 TDI. Het merk zette toen nog vol in op de zogenoemde Clean Diesel-technologie met fantastisch lage uitstootwaardes. We weten wat je denkt – heb maar even geduld. Hij maakte een proefrit en was helemaal verkocht. Terug in de showroom deed hij een aanbetaling van 1.000 dollar op de auto.

Maar toen kwam de Dag des Oordeels voor de Volkswagen Groep. Dieselgate kwam om de hoek kijken en alle verkopen van TDI’s werden opgeschort tot er meer duidelijkheid was. De manager van de Audi-dealer dacht dat het wel zou overwaaien en gaf de A6 aan Dean mee met een simpel leencontract, maar zonder verkoopovereenkomst. Hij mocht de auto rijden totdat de verkoopstop werd opgeheven.

Dieselgate duurde zo lang dat de Audi A6 TDI werd vergeten

Het hele emissieschandaal duurde een stuk langer dan iedereen bij de dealer had gehoopt. Ondertussen ging de manager van de Audi-dealer met pensioen en ook het personeelsbestand veranderde. Stilletjes werd Deans situatie vergeten, maar hij reed nog wel vrolijk door in de Audi A6 TDI. En veel ook. Je moet ergens toch wel lef hebben om twee jaar lang je mond te houden.

Hoe dan ook, twee zomers later gaat de telefoon over bij de dealer. Het was ene Dean die zijn Audi A6 TDI wilde terugbrengen. Dat gebeurde in die tijd wel meer, omdat Audi een rechtszaak had verloren in Amerika en de TDI’s moest terugkopen. De medewerker vertelde Dean dat hij naar de website moest en zo moest regelen met Audi dat hij zijn geld terugkreeg.

Dat hoefde niet – Dean wilde gewoon de auto teruggeven aan de dealer. Stel je voor dat je als dealermedewerker iemand aan de lijn krijgt die zonder betaling zijn auto wil inleveren – dan kijk je wel even gek op. Niemand wist meer dat er nog een potentiële klant rondreed in een Audi A6 van de dealer. Iedereen was de auto al lang vergeten.

Dean had al bijna 80.000 kilometer gereden

Na een hoop zoekwerk werd ergens in de archieven een oud leencontract gevonden van Dean. De man had stilzwijgend gewoon al die tijd in de A6 gereden, maar liefst 78.000 kilometer. Hij was zelfs een aantal keer bij de dealer geweest voor onderhoud. Nu de rechtszaken van dieselgate voorbij waren, vond hij het een mooi moment om de auto in te leveren.

De dealer probeerde hem nog de auto te verkopen, maar dat hoefde van Dean niet. Hij had na twee jaar besloten dat een Mercedes hem toch beter stond. Ze mochten de aanbetaling van 1.000 dollar van hem overigens wel houden. En zo reed Dean dankzij het emissieschandaal en wat wisselingen in het personeelsbestand twee jaar gratis in een gloednieuwe A6.

Een andere A6 reed 288.000 kilometer gratis

Overigens is dit niet de enige gratis Audi in Amerika. Op het forum Audizine laat ene Kevin weten dat hij 76.098 dollar heeft gekregen voor zijn Audi A6 TDI uit 2015, terwijl hij destijds 75.519 dollar betaalde voor de nieuwe auto. In die zeven jaar reed hij maar liefst 288.000 kilometer. Goed, hij zal wel wat geld weggedragen hebben voor onderhoud, maar zijn afschrijving was positief.

Om te beginnen stelde hij de terugroepactie voor het updaten van de software zo lang mogelijk uit. Precies op de valreep bracht hij zijn auto terug voor de emissie-update. Blijkbaar is er in Amerika een regel dat als een auto meer dan 30 dagen in de garage is na de emissie-update, het bedrijf de auto moet terugkopen. En precies dat gebeurde.

De man koos ervoor om de auto in te ruilen en in de zomer van 2021 bestelde hij een nieuwe A6. Door de leveringsproblemen moest hij nog een jaar wachten op zijn auto, waardoor hij nog even mocht doorrijden in de TDI. Zo reed hij in totaal 288.000 kilometer en zeven jaar in de diesel, die hij daarna vrolijk mocht inleveren met 500 dollar toe.

Audi 2.5 TFSI vijfcilinder turbo motor

Dit onderhoud is helemaal gratis om uit tevoeren

Dit lukt zelfs iemand met twee linkerhanden

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)