Over smaak valt niet te twisten, dus zal niemand betwisten dat de BMW X6 met enige afstand de lelijkste auto ter wereld is. Gradaties in lelijkheid zijn er natuurlijk wel. Je hebt ‘niet zo prettig om naar te kijken’, gewoon lelijk, erg lelijk, ontzettend lelijk, dan een hele tijd niets en dan de superlatieven, de categorie waarin de X6 dus valt. De Duitse tuningfirma Hamann heeft het echter voor elkaar gekregen nóg een categorie toe te voegen, die nog eens lichtjaren is verwijderd van de oogziekte die BMW op de weg heeft gezet. Maak, geheel op eigen risico, kennis met de Tycoon Evo M.

Bij het maken van de Tycoon is werkelijk álles misgegaan. Alleen het idee deugt al niet. Het basismateriaal, de X6 M, was al een totale misconceptie van BMW zelf en het enige overtuigende bewijs dat niet elke BMW met een M een goede, of zelfs maar fijne auto is. Besluiten ‘daar eens iets leuks mee te gaan doen’ kan alleen maar een auto opleveren die nóg erger is en duidt op een ronduit asociale, om niet te zeggen mensenhatende grondhouding bij Hamann.

Maar dat de Duitsers tot deze overtreffende trap van wansmaak in staat waren, had waarschijnlijk niemand voor mogelijk gehouden. Het was kennelijk niet genoeg om een X6 M te voorzien van een motorkap die in het midden tweeëneenhalve meter hoger is dan aan de zijkanten, en op de meest onwaarschijnlijke plekken spoilers, skirts en andere stukken afvalplastic te hangen. Het zooitje moest blijkbaar vervolgens rondom worden volgehangen met middelzware explosieven, die na detonatie gaten, sleuven en kieren opleverde die een normaal mens immers niet had kunnen bedenken.

Maar ook dat was niet voldoende. Dubbele led-verlichting moest er komen. 23-inch velgen. Met oranje (!) remklauwen. Koolstofvezel-inlegkruisjes rond de achterlichten. De twee dubbele uitlaten aan weerszijden van de auto moesten plaatsmaken voor één dubbele centrale anus in een monstrueuze bilpartij van carbon.

Om, geheel ten overvloede overigens, duidelijk te maken dat ware lelijkheid van binnen zit, stortte Hamann zich ook op het interieur. Gepaste en vooral ongepaste plekken werden bekleed met, jawel: zalmleer. Wanstaltig? O, zeker, maar nog niets vergeleken met de lucht in de auto na een middagje in de felle zon, vermoeden we.

Dat de Tycoon 670 pk heeft, in 4,2 seconden 100 km/u rijdt en doorgaat tot 300, is het enige goede nieuws – des te sneller is hij uit zicht verdwenen. De enige andere positieve toepassing die wij zo snel kunnen bedenken is voor anorexiapatiënten; één blik op de Tycoon en je bent, zonder nare vinger-in-keelpraktijken, je lunch weer kwijt.

Reacties

Meer van TopGear