Vooruit, we gaan het nog één keer hebben over De Grille. Dit keer passen we lagere wiskunde en quasi-wetenschap toe. We zoeken uit hoeveel van zijn grille de BMW 4-serie eigenlijk nodig heeft. En heus niet omdat we ons vervelen tijdens de lockdown. We pakken de M440i, de krachtigste van de reeks als je de M4 niet meerekent. Dit is de motorisering die de meeste koeling nodig heeft van alle niet-M-modellen.

Het oppervlakte

De nieren zijn 44 centimeter hoog en bij elkaar 65 centimeter breed. Het zijn geen volmaakte rechthoeken, dus het totale oppervlak is iets minder dan de keersom van die twee afmetingen. We gaan voor het gemak even uit van een totaal oppervlak van 2.800 vierkante centimeter. De sensor voor de adaptieve cruisecontrol kost daarvan 135 vierkante centimeter en de kentekenplaat vreet 756 vierkante centimeter weg.

Dus, hoeveel grille heeft de BMW 4-serie nodig?

Boven de kentekenplaat is de grille volledig dicht. De lamellen die je ziet, gaan open als er extra koeling nodig is. En echt, we hebben ons uiterste best gedaan om de zescilinder flink op te stoken in de Sport Plus-modus, maar we konden het bovenste deel nooit betrappen op openen. Misschien omdat we hier niet in een woestijn zijn. Dat betekent dat 1.040 vierkante centimeter voor het grootste deel helemaal dicht is. Alles bij elkaar opgeteld is zo’n 1.900 vierkante centimeter van de grille dicht of bedekt. Dat komt neer op 67 procent. Dat betekent dat twee derde van de grille van de BMW 4-serie volledig onnodig is. Zo, weet je dat ook weer.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)