Alles pakken ze af, die robots. Eerst gaan huishoudelijke klusjes als stofzuigen en het gras maaien eraan en straks is je elektrische auto zelf de baas over het stuur. Áls er nog een stuur is. Wat overblijft, is zelf de stekker in je auto stoppen, toch? Niet als het aan Hyundai ligt. Dit is de ACR, een laadrobot die de laadkabel in jouw auto stopt.

ACR heeft overigens niets te maken met snelle Dodge Vipers. Bij Hyundai staat de drie letters voor Automatic Charging Robot. Zo’n robot is trouwens niets nieuws. Tesla deelde zeven jaar geleden al een video van de ‘Tesla Snake’. Ook een Nederlandse start-up genaamd Rocsys werkt aan automatische oplaadpalen voor auto’s.

Hoe werkt de laadrobot van Hyundai?

Het principe komt bij alle laadrobots op hetzelfde neer. Een cameraatje op de robot detecteert waar het laadpunt zich bevindt dankzij ingewikkelde software en AI, omdat het 2023 is. Wanneer de batterij vol is, haalt de robot de stekker uit de contact. Vervolgens wordt er een melding verstuurd naar de eigenaar dat de batterij vol is.

De laadrobot is stof- en waterdicht. Handig voor als het oplaadpunt niet overdekt is. Het hoofd van het Robotics Lab bij Hyundai zegt dat het merk de laadrobot blijft doorontwikkelen zodat bestuurders van EV’s ‘binnenkort’ kunnen profiteren van de robot. Wanneer binnenkort is, dat weet hij nog niet. Mocht je hem dolgraag in actie willen zien; eind deze maand staat hij op een autobeurs in Seoul.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear