Ga even voor jezelf na: hoeveel wachtwoorden ken je die niet van jou zijn? Misschien van je partner, moeder, opa of van een van je goede vrienden? En zo niet: denk eens aan de talloze manieren om op slinkse wijze een wachtwoord te verkrijgen. Moet niet al te lastig zijn toch?

En als we je nu vertellen dat de nieuwe Ford Focus altijd in verbinding staat met het internet via een eigen modem. En dat je de auto kunt ontgrendelen en starten via de FordPass Connect-app op je smartphone, ook als je niet in de buurt van de auto bent? Het klinkt wel alsof je met de inloggegevens de nieuwe Ford Focus makkelijk kunt jatten.

Waarom zou je dat doen?

Zo zou het bijvoorbeeld hilarisch zijn om elke dag de Ford Focus van een bekende omgekeerd in het parkeervak te zetten. Een subtiele plagerij voor de grapjas met de lange adem. En zeker eentje die op lange termijn de moeite waard is. De eigenaar zou helemaal koekeroend worden. Al is ie niet aan te raden bij mentaal instabiele mensen, misschien.

En dat is nog (relatief) onschuldig. Stel je voor dat iemand anders je wachtwoord ontfutselt. Bijvoorbeeld iemand wiens favoriete kledingstuk een bivakmuts is en wiens handen het bijvoeglijk naamwoord ‘grijpgrage’ verdienen. Dat wil je niet.

Is de Ford Focus makkelijk te jatten?

Is het zo makkelijk om een Focus via de Ford Connect App te stelen? Laten we bij het begin beginnen: je moet eerst de telefoon ín de auto koppelen. Op afstand kan dat niet en in de buurt staan is niet genoeg. Bovendien krijgt de eigenaar van de Ford Focus een melding dat iemand wil koppelen – hij of zij kan dit verzoek weigeren.

En kan iemand met de auto wegrijden als je ‘m op afstand start? Nee, om te beginnen kun je de auto niet op afstand starten als de deuren ontgrendeld zijn. We horen je denken: wat nou als de ramen openstaan? Of wat als het boefje al ín de auto zit?

Zelfs dan kun je de auto niet meenemen. De Focus zal niet gaan rijden als er geen sleutel in de auto gedetecteerd is. En dan nog iets: mochten al deze systemen om wat voor reden dan ook falen, blijft een Focus die op afstand gestart is, maar een korte tijd draaien. Net genoeg om de ruiten te doen ontdooien, bijvoorbeeld.

Voorlopig is je nieuwe Ford Focus dus even veilig. Al moeten we de hackers van tegenwoordig ook niet onderschatten.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)