Weet je nog, die stoere C-X75 conceptcar die Jaguar in Parijs aan de wereld toonde? Die gaat in 2013 in (zeer beperkte) productie. En hij zal hárd gaan.

Het moet de spirituele opvolger van de XJ220 worden; niet alleen omdat Jaguar eindelijk weer een extreme supercar in het gamma zal hebben, maar vooral ook omdat ie ontworpen is om alles en iedereen het snot voor de ogen te rijden. De conceptcar was uitgerust met vier elektromotoren en – bizar – twee gasturbines, maar zo ver gaat Jaguar voor de productieversie (nog) niet. In plaats daarvan zullen we in de C-X75 twee elektromotoren en een ‘kleine turbomotor’ vinden. Misschien zoiets als de 1.6 turbo viercilinder waarmee vanaf 2013 in de Formule 1 gereden gaat worden. Het team van Williams F1 is dan ook bij de ontwikkeling van de auto betrokken, al wordt gezegd dat zij vooral op het vlak van aerodynamica zullen assisteren.

De C-X75 gaat een astronomische 700.000 pond kosten en zal slechts in een oplage van 250 stuks gemaakt worden. Jaguar noemt nog geen exacte vermogenscijfers, maar wel de volgende richtlijnen: van 0 naar 100 km/u moet de auto in minder dan 3 seconden sprinten, en van 0 naar 160 km/u in minder dan 6 seconden. De topsnelheid komt boven de 330 km/u uit, en dit alles terwijl de gemiddelde CO2-uitstoot onder de 99 g/km moet blijven. De auto kan dan ook tot 50 kilometer volledig elektrisch rijden.

Momenteel is er maar één andere auto in het vooruitzicht die dit soort cijfers claimt: de Porsche 918. Wij gokken dat het niet lang meer zal duren voor andere fabrikanten met soortgelijke plannen komen. Het lijkt dan ook vrij zeker: de supercar van de toekomst is knalgroen. En toch sneller dan ooit.

Reacties

Meer van TopGear