Verwacht volgend jaar een rouwadvertentie in je lokale krantje van de Jaguar F-Type. Na elf jaar moet de tweedeurs sportauto plaatsmaken voor blinkende, nieuwe elektrische auto’s. In 2025 wil Jaguar namelijk helemaal elektrisch zijn. Om de F-Type in stijl uit te zwaaien, bouwt Jaguar 150 exemplaren van de auto hierboven: de Jaguar F-Type ZP Edition. Hij is er als coupé en als cabrio.

Zoals je verwacht – en stiekem ook hoopt – eindigt Jaguar het tijdperk van de sportauto met de verbrandingsmotor met een grote knal. De laatste F-Type krijgt een grote V8. Voor nog wat meer vermogen krijgt de achtcilinder hulp van een supercharger. Elke Jaguar F-Type ZP Edition krijgt een 5,0-liter V8-motor die 575 pk en 700 Nm produceert.

Prestaties van de Jaguar F-Type ZP Edition

De motor kom je trouwens ook tegen in de Jaguar F-Type 75, een auto die de laatste sportieve Jaguar op benzine had moeten zijn. Niet helemaal gelukt, blijkt nu dus. De prestaties van de ZP Edition zijn dan ook hetzelfde: 0 naar 100 km/u gaat in 3,7 seconden en de topsnelheid is begrensd op 300 km/u. Er zouden geen verschillen in de prestaties moeten zijn tussen de versies met of zonder vast dak.

Inspiratie voor de ZP Edition vloeit voort uit de E-Types uit de jaren zestig. En blijkbaar ook uit andere ZP Editions. Jaguar Classic bouwde een tijdje terug een setje E-Types met dezelfde styling. Dat wil zeggen: dezelfde lakkleuren, contrasterende interieurs en een grote, witte stip op de flanken. De ’roundel’ is er met de hand opgezet en voegt 100 pk extra toe, denken we.

Jaguar F-Type ZP Edition en E-Type ZP Edition

Verder staat de Jaguar F-Type ZP Edition op prachtige 20-inch lichtmetalen wielen en krijgt iedere auto een plaquette met daarop ‘One of 150’. De laatste speciale F-Types worden in 2024 gebouwd voordat hij het toneel verlaat. Voor de coupé betaal je 236.252 euro en voor de cabriolet 241.312 euro. Deze prijzen zijn inclusief btw en bpm.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)