De nieuwe Amerikaanse president Joe Biden kijkt duidelijk anders tegen de vergroening van het wagenpark aan dan zijn voorganger. De autoliefhebber (want ja, dat is ie) wil alle overheidsvoertuigen vervangen door in Amerika gebouwde elektrische voertuigen, zo laat hij weten aan ABC News. Concreet zijn dat 645.000 voertuigen, waaronder 225.000 postbusjes, 173.000 militaire voertuigen en 245.000 personenauto’s. Of The Beast ook aan de ampères moet, is niet duidelijk.

Het tijdsbestek waarin alle overheidsvoertuigen in Amerika elektrisch moeten worden, is niet bekend. De auto’s van de postbezorgers zijn waarschijnlijk als eerste aan de beurt, want de Grumman LLV is al sinds 1980 in dienst. Andere voertuigen zijn nog niet zo oud en komen pas later aan de beurt. Welke bedrijven de auto’s zullen gaan bouwen, is ook nog niet bekend. De aandelen van Workhorse, een bedrijf dat elektrische busjes bouwt, schoten wel meteen omhoog door de aankondiging.

Welke elektrische Amerikaanse auto’s zijn er?

Er is volop keuze om alle overheidsvoertuigen elektrisch te maken. De bekendste is ongetwijfeld Tesla, die zou een hoop persoonsvoertuigen kunnen leveren. GMC introduceerde recentelijk de volledig elektrische Hummer en nieuwkomer Rivian is naast een pick-up en een SUV ook bezig met een bestelbus. Ford komt met een elektrische E-Transit en de komende jaren zullen nieuwe merken en start-ups ongetwijfeld uit de grond schieten. Met dergelijke contacten zijn altijd een hoop centjes gemoeid.

De grootste investering sinds de Tweede Wereldoorlog

Biden noemde het plan ‘de grootste mobilisatie van overheidsinvesteringen, aanbestedingsinfrastructuur en R&D sinds de Tweede Wereldoorlog’. Een lelijke quote zo, maar het gaat dus om serieus veel poet. Pete Buttigieg, de huidige minister van transport, vertelde in december al van plan te zijn om ‘miljoenen’ EV’s op de Amerikaanse wegen te krijgen. Is dit dan toch het moment dat de nationale V8 op een lager pitje gezet gaat worden? Nadelig voor de ontwikkeling van de EV kan het in ieder geval nooit zijn.

Foto: U.S. Embassy Jerusalem

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie