TopGear en tractoren. Niemand weet waar de liefdesaffaire begonnen is, maar het is er nu eenmaal. Al in 2011 testten we de Claas Cougar 1400 en in 2018 bouwden we de snelste tractor ter wereld. Daarom is deze nieuwe dienst – voorlopig alleen beschikbaar in Afrika – een droom die uitkomt. John Deere gaat in Ghana en Kenia een samenwerking aan met Hello Tractor, een soort Uber voor trekkers.

Via de app kun je als boer een tractor oproepen om werk te verrichten. Als tractor-eigenaar kun je extra bijklussen. Uber voor tractoren, dus. Het enige wat de eigenaren van zo’n agrarische beul moeten doen, is een zwart kastje van de dienst installeren. Hello Tractor neemt dan het apparaat op in de applicatie. Volgens Reuters zijn nu 400 tractoren voorzien van het kastje voor een test en groeit dit aantal vanaf de tweede helft van dit jaar.

Het klinkt grappig, een Uber voor tractoren, maar er zit uiteraard een serieus randje aan. Ghana en Kenia zijn twee zeer arme landen en de boeren daar hebben geen geld om een tractor te kopen. Het aantal boerderijen waar alles nog met de hand gedaan wordt, is bijna nergens groter. Met Hello Tractor moet het aandeel mechanische landbouw groeien, wat ook nodig is om de groeiende bevolking te blijven voeden. En dat John Deere daardoor extra voertuigen verkoopt, is mooi meegenomen.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear