Normaliter zouden we de term pop-up headlights bezigen, maar die kwalificatie gaat voor de klapkoplampen van de Jaguar XJ220 niet op. Die klappen namelijk niet omhoog, maar bewegen een heel andere kant op.

Wie deze week TopGear Nederland een beetje in de gaten heeft gehouden, heeft een zeer strakke Jaguar XJ220 voorbij zien komen die binnenkort geveild gaat worden via RM Sotheby’s. Dan had het je op kunnen vallen dat deze Jaguar enige preutsheid ten deel valt. Hij liet de fotograaf geen enkele keer zijn ontblote koplampen vastleggen. Zelfs even snel flashen was voor deze XJ220 geen optie.

Daarmee liet de supercar ons met een vraagstuk achter: hoe klappen die verrekte koplampen toch open? Na enig speurwerk bleek dat ze niet omhoogklappen, zoals de koplampen van een Ferrari F40, Mazda MX-5 of Porsche 944 – om maar iets te noemen – dat wel doen. Het zit anders. Zet je in de auto de schakelaar om, dan worden de koplampen direct aangezet. Een fractie later komt het afdekklepje in beweging. Eerst duikt de voorkant een klein stukje, vervolgens zakt de hele klep naar beneden. Om zich daar, onttrokken aan het oog van toevallige passanten, te nestelen.

Een vernuftig systeem, waarbij we ons ineens afvragen hoe het met afwatering is geregeld. Stel dat je je Jaguar XJ220 parkeert terwijl het giet van de regen. Tot overmaat van ramp vergeet je de koplampen uit te zetten. Vind je dan bij terugkomst twee verlichte badderbakjes voor huismussen aan weerszijden van de neus van je supercar? We gokken van niet, maar het zou ergens nog best een geinig (en ecologisch verantwoord!) gezicht zijn. Dat terzijde.

Zo werken de klapkoplampen van de Jaguar XJ220

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear