Vanaf 2012 verstuurde het CJIB meer dan een half miljoen kleine snelheidsboetes voor snelheidsovertredingen van 1, 2 of 3 km/u. Het boetebedrag hiervoor is respectievelijk 11, 16 en 20 euro. De administratiekosten van 9 euro die daarbovenop komen, staan niet in verhouding, zo vindt justitie. Dus vanaf 1 april komt er iets nieuws.

Om de administratiekosten terug te dringen bij de kleine boetes, gaat het Centraal Justitieel Incassobureau over op een kostenefficiëntere manier van betalen: een Tikkie. De eigenaar van de auto krijgt op zijn mobiele nummer via Whatsapp het betaalverzoek. Voor boetes die betaald worden via een Tikkie worden geen administratiekosten gerekend.

‘Het versturen van een Tikkie gaat volledig automatisch,’ zegt een woordvoerder van het CJIB, ‘een andere optie was om er een medewerker op te zetten, maar we verwachten dat de reacties op zo’n Tikkie niet mals zijn. Een computer is minder gevoelig voor gemene woorden. Je kunt dus reageren, maar verwacht geen antwoord terug.’

Om ontwikkelingskosten te besparen koopt het CJIB bestaande software van KPN. De MSN-chatbot ‘Chatman’ van de telecomprovider (bekend van de slogan ‘Ik ben Chatman, supersnel met MSN, er is niemand die me niet kent.’) wordt opnieuw geprogrammeerd om de Tikkies te versturen. Begin volgende maand kun je de betaalverzoekjes verwachten.

Reacties

  • Toppiejoppie heeft op 1 april 2019 geschreven:

    Goede grap!

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear