Dihedral synchro-helix. Het klinkt als een stomend toverbrouwsel uit een boek van J.R.R. Tolkien, maar in werkelijkheid is het de naam van ‘s werelds coolste deur. En wie mooi wil zijn, moet omrijden. Zo ook met Koenigsegg-deuren.

Want telkens als we de vernuftige entree-verschaffers zagen, vroegen we ons één ding af: kun je een Koenigsegg eigenlijk wel langs een stoeprand parkeren? Tijdens Super Car Sunday konden we de dihedral synchro-helix-deuren even goed inspecteren. En het is, om maar even in hoogstaand vakjargon te spreken, ‘wel een dingetje’.

Aan de binnenkant van de deur, wanneer het dus eigenlijk al te laat is, plakt Koenigsegg een sticker met instructies. De Koenigsegg-deuren hebben wanneer ze geopend zijn slechts 10 centimeter speling met de grond – ongeveer de lengte van een iPhone. Een stoeprand is toch al snel 10 centimeter of hoger.

Omrijden is het devies

Is de stoeprand hoger dan 10 centimeter (of laten we 9 centimeter zeggen, voor de zekerheid), dan moet je 40 centimeter van de stoeprand parkeren om niets te raken. Of, als je geen bijrijder hebt, de auto omdraaien. De dihedral synchro-helix-deuren bestaan uit koolstofvezel – dat is dus geen deur die je tegen een steen wilt rammen.

De nieuwe Koenigsegg Regera heeft een gadget met de naam ‘autoskin’. Via een knop op de sleutel gaan de deuren zelfstandig open. De deuren hebben nabijheidssensoren die nare obstakels als stoepranden detecteren. Het zal je bij de nieuwere Koenigseggs dus niet snel gebeuren dat je iets raakt.

Koenigsegg-deuren in actie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)