Het bouwen van zwaar gelimiteerde, zwaar snelle hypercars kan soms even duren. Sinds 2019 weten we dat de Koenigsegg Jesko eraan komt. We weten zelfs hoe hard ie kan, hoe ie wordt gemaakt, hoe ie klinkt en dat ie ook naar Nederland komt. En nu weten we ook hoe ie er precies uit gaat zien. Dit is de definitieve productieversie van de Jesko.

Koenigsegg stuurt deze plaatjes van een preproductie-exemplaar de wereld in op het moment dat ze beginnen met de assemblage van de eerste klantenauto. Het merk bouwt 125 Jesko’s, verdeeld tussen de ‘gewone’ en de Absolut met lage luchtweerstand. Per jaar zullen er 40 tot 50 uit de fabriek rollen. Uiteraard zijn alle exemplaren al verkocht, voor prijzen van minstens 2,6 miljoen euro (exclusief belastingen).

1.600 pk op biobrandstof

Ben je even kwijt hoe de Koenigsegg Jesko ook alweer precies in elkaar steekt? Wel, hij heeft een 5,0-liter supercharged V8 die 8.500 tpm draait en op E85-biobrandstof 1.600 pk levert. Op normale benzine blijft ie steken bij 1.280 pk. Hij drijft z’n achterwielen aan via een negentraps transmissie met zeven natte koppelingen. Die bak vertegenwoordigt ‘een mate van evolutie die we niet hebben gezien sinds de ontwikkeling van de moderne transmissie met dubbele koppeling aan het begin van deze eeuw’, aldus Koenigsegg. Het merk claimt dat de zogeheten LST (Light Speed Transmission) de snelst schakelende versnellingsbak ter wereld zal zijn.

Een ton downforce op de Koenigsegg Jesko

De standaard Koenigsegg Jesko gaat gebukt onder zo’n 800 kilo downforce bij 250 km/u, of 1.000 kilo bij 275 km/u. Bij de Absolut vervangt het merk de enorme spoiler die dit mogelijk maakt door een langer achtersteven. Dit, plus andere aero-aanpassingen, zou hem ‘ongelooflijk snel’ moeten maken.

‘Volgens simulaties gaat ie ver voorbij ons doel van 500 km/u’, zegt Christian von Koenigsegg. ‘De enige beperkingen zijn banden, locatie en gezond verstand.’ Tjonge…

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie