Koude start van oude tweetakt dieselbus

Potje diesels starten in de vrieskou

Koude start van oude tweetaktdieselbus
Foto('s): Screenshot YouTube

YouTube kent ons beter dan wij onszelf kennen, dat blijkt maar weer. We hadden namelijk geen flauw benul dat wij een video zouden waarderen van een kerel die in het midden van nergens bij -9 graden Celsius oude diesels start. Maar we hebben de video uitgekeken. De volledige tien minuten.

In de uitgeleefde bus ligt een Detroit Diesel van het type 8V71. De eerste 8 staat voor het aantal cilinders. De 71-serie zijn allemaal zonder turbo of andere beademing. Deze atmosferische tweetakt V8 produceert 405 pk en 1.085 Nm. General Motors produceerde de eerste 8V71’s al in 1957 en pas in 1995 gingen deze oude units uit productie.

Ergens jammer, want het motorgeluid van de oude tweetakt Detroit-dieselmotor bij 9:00 minuten is de moeite waard. We hebben nog altijd geen idee wat de aantrekkingskracht is van deze video, maar we zijn blij dat hij bestaat. Voor liefhebbers van de bus hebben we slecht nieuws, want vorig jaar hebben ze het ding tegen een boom gezet. De video hiervan zie je onder aan de pagina.

Koude start van oude tweetakt dieselbus (09:00)

De bus tegen een boom

Reacties
 1. JS zegt op 7 januari 2021 om 20:46:

  Detroit Diesels kunnen principieel geen inlaatlucht aanzuigen en hebben dus allemaal een Roots-compressor om de inlaatlucht op voldoende druk te brengen en in de cylinders te persen. De compressor dient ook om uitlaatgassen uit de cylinder te persen na de arbeidsslag. Dus strikt genomen niet atmosferisch. Zie https://en.wikipedia.org/wiki/Detroit_Diesel_Series_71 of volg Bus Grease Monkey op Youtube als je niets te doen hebt tijdens de lockdown.

 2. AvE zegt op 7 januari 2021 om 15:26:

  Of deze Nederlandse V16. Is zat van te vinden, hier een paar voorbeelden:
  https://www.youtube.com/watch?v=6b3THPKEkKo
  https://www.youtube.com/watch?v=vEuFUtpz_T4
  Klinkt geweldig zo’n Detroit 2-takt! 🙂

 3. AvE zegt op 7 januari 2021 om 15:15:

  Ook leuk:
  https://www.youtube.com/watch?v=m48vyc5beNg

Geef een antwoord

(verplicht)

Het nieuwste van TopGear

Autonieuws

TopGear Nederland

Automerken