Tijd voor een vluggertje

De moderne pitstop is in feite uitgevonden in de vroege jaren tachtig, door Gordon Murray en zijn Brabham-team. Ze introduceerden vondsten als het vooraf laden van de wielmoeren in de luchtdrukschroevendraaiers, het warm houden van banden in verwarmde dozen en het tanken van ruim 130 liter benzine binnen drie seconden door gebruik te maken van bierfusten onder hoge druk – die ze voor de gelegenheid in de teamkleuren hadden geverfd.

Eerste auto

De auto die een derde deel van de wereld als eerste ziet? Een Land Rover. Dat is vooral te danken aan afgelegen gebieden in Afrika. Neem bijvoorbeeld Malawi, waar een Defender 110 het zelfs heeft geschopt tot een afbeelding op het bankbiljet van 50 kwacha. De waarde? Een stuiver. Bovendien is de kwacha minder waardevast dan de auto op de kwacha.

Bomkar

Bompakken mogen dan handig zijn als je bezig gaat met het detoneren of onschadelijk maken van een paar gram Semtex, maar ze zijn niet heel handig te dragen tijdens het besturen van een auto. Dat is waarom het Amerikaanse bedrijf Torq een buggy heeft ontworpen die kan worden bediend met een aantal centimeters beschermende kleding aan, met lekker veel bergruimte voor de hamers en beitels waarmee je bommen onschadelijk maakt. En doordat ie elektrisch is, is ie nagenoeg geluidloos. Dus kun je de bom benaderen zonder dat ie weet dat je eraan komt.

Gladjakker

Op de zoutvlakte van Bonneville reed de Honda S-Dream in september een heen-en-weer gemiddelde van 421 km/u. Niet slecht voor een voertuig met een 660 cc kleine driecilinder, toch? In feite maakt dit ‘m tot de snelste Honda ooit, op de 778 km/u snelle HondaJet na, die daarentegen geen ondergrond nodig heeft om z’n top te halen.

655

Het aantal pk’s dat de Ford GT produceert. Dat maakte Ford deze week bekend na ons lang in spanning te hebben gehouden. Het koppel van de 3,5-liter V6 is 745 Nm. De topsnelheid is nét geen 350 kilometer per uur (216 mijlen per uur). Zo, kunnen we allemaal eindelijk weer rustig slapen.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie