05. Potje RS’en

De eerste Porsche die het RS-logo droeg, was in 1973 de 911 Carrera RS 2.7. Carrera is het Spaanse woord voor racen en RS staat voor Rennsport, wat zo ongeveer uit het Duits kan worden vertaald als, eh, racen. Dus de Carrera RS was in feite de 911 Racing Racing, wat betekent dat de in 1974 gelanceerde Carrera RSR in feite de Racing Racing Racing was. Kijk, dat is informatie waar je iets mee kunt.

04. Invasie

Na een periode vol politieke komedie, hebben de VS eindelijk weer eens iets om trots op te zijn. Let op: 1.152 Dodge Rams braken het wereldrecord in de categorie ‘langste parade van pick-ups’. Alleen was het eigenlijk geen Amerikaans feestje, want alle Rams waren geregistreerd in Europa en de parade speelde zich af op de Nürburgring. Toch werd het oude record van 638 wagens verbroken, dat werd overigens gevestigd ergens in Mexico.

03. Gezichtsbedrog

Een gravitatieheuvel, ook magnetische heuvel genoemd, is de benaming van een plaats waar het omliggende landschap de optische illusie geeft dat een neergaande weg naar boven lijkt te gaan. Het menselijk oog interpreteert de weg dus als stijgend, terwijl deze in werkelijkheid dalend is. Dit geeft meteen ook de illusie dat de wetten van gravitatie niet van toepassing zijn: een stilstaande auto waarvan de handrem afstaat, zal omhoog lijken te rollen.

02. Amerikaans vs Engels

Amerikanen noemen de achterbak van een auto de trunk; Britten zeggen boot. Voor de verandering hebben niet de Britten, maar beide volkeren gelijk. De trunk was namelijk ooit ook echt een trunk, zo’n reiskoffer met leren riemen die achterop de auto (of een ander voertuig) was gebonden. Het woord boot komt waarschijnlijk van het Franse woord boîte, een doos, al kan niet helemaal worden uitgesloten dat het is afgeleid van de opslagruimte waarop koetsiers zaten. Daarin werden onder meer laarzen, boots dus, opgeborgen.

01. De weg was recht, de weg was krom

Het Amerikaanse stel Greg Cayea en Heather Thompson heeft het wereldrecord gebroken in de categorie ‘de langste roadtrip in een land’, na 48.300 kilometer te hebben afgelegd door 39 Amerikaanse staten. Terwijl we dit schrijven, zijn ze nog steeds onderweg, waarbij ze twee minuten filmen van elk uur dat ze op reis zijn – bij wijze van logboek. Ze slapen in hun (vermoedelijk) inmiddels enigszins muf ruikende Subaru Outback.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear