Lamborghini kan er niet veel aan doen dat ze vorig jaar de productie van de Aventador opnieuw moesten starten. De laatste exemplaren liggen nu ergens op de bodem van de oceaan en Lamborghini wilde geen teleurgestelde klanten. Maar toch waren ook dat niet de laatste Aventadors, want dat zijn deze Lamborghini Invencible en Auténtica. Ook zijn het de laatste modellen met een 6,5-liter V12.

Lamborghini bouwt maar één Invencible Coupé en maar één Auténtica Roadster. Het merk noemt de one-offs de laatste groet aan de 6,5-liter V12. Behalve de motor delen de auto’s ook de koolstofvezel monocoque met de Aventador. Na deze twee modellen begint het hybride tijdperk voor Lamborghini. Het zijn dus de laatste twaalfcilinder die zonder elektrohulpjes werken.

‘De V12-motor is een van de pijlers van onze geschiedenis en het succes van ons merk’, aldus Stephan Winkelmann. ‘Nu we op weg zijn naar het omarmen van een nieuw tijdperk van hybridisatie in het hart van onze Cor Tauri-strategie, is dit de Lamborghini-manier om de atmosferische V12 te vieren met twee eenmalige voertuigen die perfect ons concept van excellentie in personalisatie vertegenwoordigen.’

Specificaties Lamborghini Invencible en Auténtica

De 6,5-liter V12 produceert 780 pk en 720 Nm bij 6.750 tpm – het is dus een motor die graag toeren maakt. Schakelen doet een automaat voor je en het vermogen gaat naar alle wielen. Ook sturen alle wielen mee. Wat de twee auto’s moesten kosten en wie de eigenaren zijn, dat is niet bekend. De Urus zal een koopje lijken naast deze Invencible en Auténtica.

Col Tauri is Lamborghini’s plan voor de toekomst. De opvolger van de Aventador krijgt nog wel een V12, maar wel eentje die hulp krijgt van een elektromotor. Als het goed is krijgt de nieuwe twaalfcilinder geen turbo’s, maar de kans is groot dat de motor wat kleiner is qua inhoud. Dit jaar nog moet de opvolger onthuld worden.

De Invencible en Auténtica zijn getekend in het Lamborghini Centro Stile. Wederom het bewijs dat alles in het Italiaans beter klinkt, want in het Nederlands betekent dit gewoon ‘Lamborghini Stijlcentrum’. De designers pakken kenmerken van de Reventón, Sesto Elemento (die een V10 heeft) en Veneno – allemaal bijzondere modellen van Lamborghini. Zie het als een soort Greatest Hits-album van Lamborghini.

Reacties

  • Guido heeft op 6 februari 2023 geschreven:

    De Sesto Elemento is geen v12 maar een V10

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)