Onterecht denken dat iets echt morsdood is, is vooral vervelend als je bij het crematorium werkt. In ons geval zorgt het gewoon voor een blije verrassing. We weten dat de Lancia Ypsilon in Italië nog wel verkocht wordt, maar we hadden een beetje de indruk dat het daar ook een aflopende zaak was. Nou, echt niet. De Lancia Ypsilon haalt in 2022 het hoogste marktaandeel in Italië ooit.

Meer Ypsilons in Italië dan Volkswagens in Nederland

Lancia verkoopt in 2022 maar liefst 41.000 exemplaren van de Ypsilon. Dat is meer dan Kia (30.115), Volkswagen (26.174) of Toyota (25.401) totaal in Nederland verkopen. En dan hebben we het hier over één model die al sinds 2011 vrijwel ongewijzigd is. Alleen de motor is door de jaren heen gewijzigd en nu kun je hem kopen als mild-hybride.

Met 41.000 verkopen is het de populairste auto in zijn segment en de op één na best verkochte auto Italië überhaupt. Je zou je bijna afvragen wat zo’n Lanciaatje hier zou doen, als je hem weer zou introduceren. Waarschijnlijk zou de Lancia Ypsilon in Nederland iets te duur worden door de BPM. In Italië kost ie namelijk maar zo’n 15.000 euro, en hier kost een Panda al ruim 18.000 euro.

Waarom willen Italianen een Lancia Ypsilon?

We snappen het ergens wel dat de Ypsilon zo populair is. Qua aantrekkingskracht kun je hem vergelijken met de Fiat 500 (die overigens technisch bijna gelijk is), maar dan met twee deuren extra en een iets lagere prijs. De Fiat Panda is nog wat goedkoper, maar die heeft een ander soort aantrekkingskracht. De Panda deelt trouwens ook veel onderdelen. Net als de Ford Ka, die al eventjes niet meer leverbaar is.

Lancia komt wel terug naar Nederland

Nieuwe eigenaar Stellantis heeft plannen om Lancia weer nieuw leven in te blazen. Over twee jaar komt de volledig elektrische Lancia Ypsilon en nog twee jaar later komt een elektrisch vlaggenschip. In 2028 krijgen we zelfs een nieuwe Delta. De nieuwe Lancia Delta komt sowieso naar Nederland. In 2028 wil Lancia uitsluitend elektrische auto’s verkopen – dit zal het einde betekenen van de huidige Lancia Ypsilon.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)