
Er zijn bijzondere supercarcollecties en echt hele bijzondere supercollecties. Als overtreffende trap is daar de Last of Legends-collectie van wijlen Mansour Akram Ojjeh. Mocht je Mansour niet kennen, dat is een man die bijzonder belangrijk is gewest voor McLaren. Niet alleen voor het het raceteam, maar ook het automerk. Hij was CEO van de TAG-groep, die in de jaren ’70 aandelen hadden in McLaren. Ook was hij ooit eigenaar van TAG Heuer (van die horloges).
Bijzonder: aanvankelijk investeerde hij in het Williams F1-team, pas vanaf 1981 in McLaren. Hij was voor 60 procent eigenaar van McLaren destijds. Ojjeh beleeft met McLaren grootse successen in de jaren ’80 en ’90 en ook in het nieuwe millennium. Op het moment dat de autodivisie opgestart wordt, heeft hij enorme ruzie met Ron Dennis, toen nog de CEO van McLaren. Tegen de verwachting in is het Dennis die McLaren verlaat, Mansour blijft ermee verbonden.
20 auto’s in de McLaren veiling
Ondanks dat, is Mansour een dermate grote fan van McLaren, dat hij alsnog alle auto’s van het merk heeft verzameld. De naam ‘Last of Legends’-collectie is niet zomaar gekozen. Alle 20 auto’s zijn namelijk de laatste van de oplage. Manour wilde dat de auto’s zouden profiteren van alle technische updates die vaak doorgevoerd worden tijdens een productierun. Het is net zoals met pannenkoeken: de eerste mislukken en de laatste zijn altijd het beste.

En deze McLaren-collectie moet een hele hoop waard zijn op de veiling, want op twee auto’s na is er met geen een gereden. Nul kilometer. De auto op de fotoshoot zetten zoals je hier kunt zien is de meeste actie die de auto’s gezien hebben de afgelopen jaren. De twee auto’s waarmee wel is gereden, zullen overigens het meeste opbrengen, want die zijn wel erg bijzonder.
De ene is een P1 GTR waar een paar trackdays mee gereden zijn en de andere is het pronkstuk van de collectie: een heuse McLaren F1. Daarvan lijken de koplampen wat verweerd. Het kan ook zijn dat het een beetje condensatie in de koplamp is. We gokken op het laatste. Die auto stond in een loods envoor de foto ineens in het warme Bahrein.

Daarbij: mag het na dertig jaar een keertje? De McLaren F1 werd in zeer beperkte oplage gebouwd, van 1992 tot 1998 zijn er 64 stuks gemaakt. Het was jarenlang de snelste auto ter wereld, met een topsnelheid van 387 km/u. Het is vooral een van de laatste echt pure supercars met een atmosferische V12, handbak en achterwielaandrijving. Geen turbo’s, geen elektrische ondersteuning. Alleen jij, de machine en een hele pittige allrisk-verzekeringspremie.
Hoeveel gaat die McLaren F1 opbrengen?
Dit is een van de meest waardevolle auto’s op dit moment. Om even een idee te krijgen, als een McLaren F1 te veil wordt aangeboden, kan dat oplopen tot 20 miljoen euro. Het bijzondere is dat deze auto slechts 1.810 kilometer heeft gelopen. Ook is het de laatste van de serie is én Lewis Hamilton heeft erin gereden. Hamilton is in Engeland een beetje wat Verstappen is in Nederland: mateloos populair.
Lees ook: Compleet nieuwe McLaren W1 genereert 1.000 kg aan downforce
De gehele collectie wordt te veil aangeboden door Tom Hartley Jr. Dat is een lekkere opdracht om binnen te halen. We zijn benieuwd wat de collectie van de McLaren veiling gaat opbrengen. De F1 is natuurlijk het absolute huzarenstukje van de collectie en zal miljoenen opleveren. Ook de P1 GTR, Sabre, Speedtail en Elva zullen veel geld opleveren, al zal het bij elkaar minder zijn dan de F1 gaat opbrengen.
Met dank aan Michael voor de tip! Ook wat interessants gezien op het internet? Stuur dan je tip naar redactie@topgear.nl